16 mai 2015

Praktikal Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskuses 11.05.-13.05.2015

Seisin peegli ees ja vaatasin ennast- no, millega ma jälle olen hakkama saanud !

Kui kõik ausalt ära rääkida, siis pean kohe üles tunnistama, et viibisin maikuus vaatluspraktikal Tallinnas Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskuses. Ja seda oma ülevoolavast aktiivsusest ja uudishimust tingituna. Praktika eesmärk oli see, et selgusele jõuda, kas minus on kutseõpetaja ainest ning kas tasub hakata üldse Tallinna Ülikooli sisseastumiseksameid tegema.

Sattusin Astangu kooli lehele ikka üpris juhuslikult, kerisin seal edasi-tagasi, kuni hakkas silma tekst, kus kutsuti vabatahtlikke tööle ja kooli praktikale - võta ainult kooliga ühendust !
Wow, pikalt mõtlemata kirjutasin koolile, et sooviksin tutvuda puhastusteeninduse õpilaste eluga ja tulla vabatahtlikule vaatluspraktikale. Ennäe imet, kohe tuli ka vastus! Mind oodati praktikale.

Küsisin töölt vabaks, pakkisin kohvri ja sõitsin nädalaks Tamperest Eestisse vastuseid otsima. Ikka nendele, mis pidid saama määravaks, et käänata minu elus uus lehekülg.

Foto 1. Õpetaja juhendamisel koridori koristamas.

Vastuvõtt oli ääretult soe ja avatud. Mulle tutvustati lahkelt õppetöö korraldust, koolimaja, õppeklasse, koristuskeskust (foto 4), õpilasi ning kasutatavaid õppevahendeid. Sain ülevaate praktikatundidest ning veendusin, et praktikaõpe käib siin majas audentses töökeskkonnas (foto 1), nimelt koristati koolimaja erineva otstarbega ruume - WCd, koridori, trepikoda, sööklat jt ruume.
Üllatusena tuli see, et õpilased teevad koolis lisaks ka tellimustöid ning pesevad klientide riideid ja põrandakatteid (foto 2). Õpetaja lisas, et kliendid kasutavad sellist võimalust heameelega.

Foto.2 Õpilased täidavad tellimustööd ja pesevad kliendi vaipa.

Foto 3. Õpilased vaipa pesemas, kus kasutati ka tekstiilipesurit.

Muuhulgas pean mainima, et mul oli kõvasti vedanud, sest olin praktikal ajal kui käis kibekiire kutseeksamiteks õppimine või siis lausa treenimine. Hoolega harjutati tolmuimejaga töötamist, treppide ja kooli söökla koristamist, millest veendusin, et see oli kõigi õpilaste jaoks tõsine õppimine.
Ma ei hakka siin tegema üksikasjalikku raportit minu imelisest võimalusest, küll aga soovitan kõigil huvilistel läbi teha sama trikk ning külastada Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskust. See on maja, mis on täis üllatusi.

Tagatipuks juhtuski see mis pidi juhtuma - minust sai Tallinna Ülikooli kutsepedagoogika üliõpilane !

Foto 4. Vaiba pesu õpetaja valvsa silma all.
Foto 5. Kooli koristuskeskus
Foto 6. Õpetaja juhendamisel toimub koristuskäru ettevalmistamine