29 veebruar 2016

Arvo Pärdi lastelaulud

Eesti Rahvusringhääling koostöös Arvo Pärdi keskuse ja Raadio Laste laulustuudioga andis 2015.a. välja Arvo Pärdi lastelaulude CD "Lapsepõlve lood".
Laste jutud ja laulud, nende mängumaailm olid Pärdi jaoks igapäevane loomulik keskkond. 

"Ma käisin iga päev lasteaias, kuni keskkooli lõpuni," ütleb Arvo Pärt ja jääb kuulajale kavalalt otsa vaatama. Alles pärast mõõdukat pausi lisab ta: "Minu ema oli Rakveres lasteaiakasvataja ning pärast oma koolitunde läksin ikka ema juurest läbi." Seal istus tulevane helilooja tihti klaveri taha ning mängis või improviseeris oma väikestele sõpradele (http://menu.err.ee/....).

P.S.Viimane salm läheb kutsepedagoogile eriti hinge .


KOOLITEE
Arvo Pärt/Dagmar Normet

Ümber maakera jooksevad teed,
Kuidas tahaks küll rändama minna!
Aina kutsuvad sinavad veed,
Kauged rannad ja tundmatud linnad.

Koolitee! Koolitee!
Kõigi teede algus on see!
Sinu armas vana tuttav,
Mida mööda sina ruttad
Oma sõpradega üheskoos!

Tahad sa koguda tarkust ja rammu,
Leida jõudu, mis võitmatuks teeb?
Aastast aastasse hoolega sammu
Vana tuttavat kooliteed!

Koolitee! Koolitee! ...

Kelleks saada, ei seda veel tea!
Palju kutseid on toredaid, suuri!
Künnad põldu või merd sa, kes teab?
Ravid haigeid või tähti sa uurid?


Koolitee! Koolitee! ...

28 veebruar 2016

Praktikal Tallinna Ehituskoolis

22.-26.veebruaril viibisin Tallinna Ülikooli kutsepedagoogika üliõpilasena vaatluspraktikal Tallinna Ehituskoolis.
Eelpraktika ülesanneteks oli kutseõppeasutuse õpikeskkonna, õpilaskonna iseärasuste ja kutseõpetajate pedagoogiliste tegevuste vaatlemine ning tulemuste põhjal nende analüüsimine.
Nelja sisuka päeva jooksul tutvusin koolimajaga, personaliga, õpilastega, külastasin teooria- ja praktikatunde ning võtsin osa kooli mitmetest üritustest ning kooli traditsioonidest.

Tänan kogu südamest kooli kõiki õpetajaid ja õpilasi,kelle teooria- ja praktikatundides mul oli võimalus viibida ning kes jagasid minuga lahkelt oma teadmisi ja oskusi !

Eriliselt tänan praktikakooli juhendajat õppedirektorit
Lya Männistet, kelle soe hoolivus võimaldas mul saada kordumatu praktikakogemuse osaliseks !


22.veebruaril Tallinna Ehituskooli asutaja Kristjan Kärberi(1908-1977)
skulptuuri pidulikul avamisel (Foto.Küllike Adamson) 

19 veebruar 2016

Interesting School

Initiative Interesting School by the Ministry of Education and Research aims at reflecting to society´s expectations of school and education in order to make the learning experience interesting to students, teachers, parents as well as for educational benefactors and friends of education.



Algatusega Huvitav Kool kutsub Haridus- ja Teadusministeerium huvilisi Eesti hariduse tulevikku kujundama.Algatuse sihiks on motiveerida koole, lapsevanemaid ja laiemat kogukonda koostööle, muuta koolides toimuv nähtavaks ja tõsta esile neid, kes juba on edukalt kooli huvitavamaks teinud. Sõnum, et kool saab ja peab olema huvitav, et õpilase loomuliku uudishimu arendamine on esmane ning õige ning kool peab toimima loovalt, tuleb viia igaüheni.

18 veebruar 2016

Põrkavad klassid

Et aidata õpilast õppima ,peab koolis olema alati lahe ja innustav ning õppimine peab toimuma ergonoomilises õpikeskkonnas. Üks võimalus aktiveerida õppetööd, on teha palliklassid .kus õpilane ei istu staatiliselt puupingil, vaid teeb märkamatult pallil tasakaaluharjutusi, otsib kehale mugavat istumisasendit ja treenib samas efektiivselt keskkohta.Ning see on muidugi igavesti lõbus !

Olen kindel,et selline klassiruumi lahendus sobib igas vanuses õppijale IMEHÄSTI .

Pildil .Koolitund möödub mõnusalt võimlemispallil istudes .

16 veebruar 2016

Tööjõumigratsiooni varjatud pool: Eesti inimeste tööalase ärakasutamise kogemused välismaal


Käesolev raamat (2014) on ilmunud nüüd eesti keeles ,mis annab ülevaate sellest ,et kõik ei ole alati kuld mis hiilgab ja kuskil mujal ei ole kõik üheselt hea .Et Eestist välisriiki tööle suunduvad inimesed  k a oskustöölised saaksid inimkaubandust kui sellist ära tunda ja selliseid juhtumeid ennetada ,on mõistlik need endale varakult selgeks teha. 


esitleb ADSTRINGO projekti raames valminud Eesti uuringu tulemusi tööalasest ärakasutamisest. Lisaks Eestile uuriti projektis tööalase ärakasutamise probleemi Soomes, Rootsis ja Leedus. Igas riigis ilmub uuringuraport kohalikus keeles. ADSTRINGO on Euroopa Liidu Läänemere piirkonna strateegia suurprojekt organiseeritud kuritegevuse kui prioriteetse valdkonna ennetamiseks ja vähendamiseks.




09 veebruar 2016

Päeva mõttekild- Don E. Hamachek

Consciously we teach what we know, 
unconsciously we teach who we are.

Don E. Hamachek, 1999