21 jaanuar 2017

Eksamil

Eksamid ehk teadmiste kontroll ei ole kõigile võrdselt `piece of cake`. 
Paroodia inglise parimalt näitlejalt Rowan Atkinsonilt.


17 jaanuar 2017

Konverentsi võrra rikkam


Teoks sai eksamitööna andragoogide ja kutsepedagoogide poolt korraldatud minikonverents koduülikooli aatriumis.


Pr Reet Linna moderaatorina õhtut juhtimas.

Kohvipausil.
Tagasisidestamine.
Andragoogid ja kutsepedagoogid.

Mälestuseks jäi ka üks video meelelahutuslikust osast . Vaata aga !



Lõpetuseks veelkord suured tänud kogu meeskonnale ja juhendajale  !

08 jaanuar 2017

Antikvariaadi aaretelaegas


Kes me oleme ja kust me tuleme ? 

Et osata targalt vastata, tuleb pilk heita ajalukku. Kui mõistame teha tutvust endisaegsete suurkujudega lähemalt ja kaugemalt ning süveneda nende pedagoogilistesse vaadetesse, oskame õpetajatena mõista ja seletada tänase kutsehariduse sisu ning tulevikku kaasa viia parimaid õpikäsitlusi.
”Ihmiskunnan menestyminen tällä pallolla on aina perustunut siihen, että opimme toisiltamme ja välitämme osaamistamme yli sukupolvien”, tõdeb Anne Rongas .
(Inimkonna püsimajäämine siin maakeral on alati põhinenud sellel, et me õpime üksteiselt ja vahendame oma oskusi järgmistele sugupõlvedele.)
Käin ise ja soovitan kõigil pedagoogidel külastada antikvariaatide üllatusi täis lookas riiuleid. Allpool ühtlasi kadestamisväärt näide sellest, milliste suurmeeste kirjutisi sealt leida võib. Ning ka selliseid raamatuid, mille sisu ei soovi enam omal nahal järgi proovida.



Antikvariaadist leitud raamat autori Johannes Käisi autogrammiga. 



All prof Peeter Põllu toimetatud raamat J.H.Pestalozzi eluloost. Oma viimasel eluaastal (1930) käis Põld välja idee luua demokraatia nõuetele vastav ühtluskool, mis annaks kõigile lastele nende seisusest olenemata võrdsed võimalused omandada tasuta põhiharidus, sest just sellega laotakse tugev vundament rahvuskultuurile ja kodanike üldisele haritusele, aatelise mehena seisis ta samuti emakeelse hariduse eest ja naiste õiguste eest kooliharidust saada. Sarnaselt mõtles ka Pestalozzi, Põllu eelkäija, kes pühendas oma jõud sellele, et rajada koole, kus tasuta haridust saaksid võrdselt kõik lapsed, ka need, kes kõigist kõige vaesemad- kerjuslapsed.





Nõukaaegne väljaanne ENSV tolleaegse autoritaarse korra kutseväärtustest, -eetikast ja töönormidest.

Tänapäeva antikvariaatide pluss on see, et ka nemad on kolinud netti ning tellida ja sirvida saab raamatute valikut arvuti vahendusel. Kohaletoimetamine postiga on samuti võimalik ning autori ära proovitud rahvusvaheline SmartPost töötab nagu õlitatult.


Allikad

Rongas, A. (2014). Jaa jotain ‑päivää viritellessä #jaajotain.  http://opeblogi.blogspot.fi/2014/02/jaa-jotain-paivaa-viritellessa-jaajotain.html

05 jaanuar 2017

TATE MODERN / moodsakunsti muuseumis Londonis


Elamus, mis raputas ...
Väärtustamine kuulub inimelu vältimatuste hulka, kuivõrd inimeksistents on alati seotud mingi aja, koha ja kulgemistega. Oma eksistentsi vajadustest lähtuvalt anname me tähendusi kõigele ja kõigile, millega kohtume, sealhulgas sellelegi, mida materiaalsel kujul olemas ei ole.
Väärtused on impulss ja energia.
Väärtused on inspiratsioon aktiivsusele.
Elus tooni andvad väärtused saavad kasvatuses tajutavaks (Kuurme, 2009).



Kunstitemplisse sai ka sisse veereda :)


Tohutu 5-korruseline hoone, kus "pööningule" pääses eskalaatoritega.
Audio-visuaalse kunsti nautijad.
Maailmakuulsat kunsti võis TASUTA aktiivselt kuulata, vaadata, selle sisse minna ja selle osaks olla. Kunsti võis pildistada, selfitada, lindistada, joonistada jne. keegi ei peletanud minema ega hirmutanud siltidega "ei tohi !" ega sundinud kikivarvul kõndima "psss!". Tänapäevane TATE muuseum kuulub selgelt rahvale ehk loosunglikult "kunst kuulub rahvale !".
Muuseum, mitte mausoleum.  






Pedagoogidele tabav sõnum.


Mina ja Pablo Picasso `The Three Dancers`, palju palju Picassot ...

P.Picasso ´Weeping Women`.Autori foto.

S.Dali `Autumnal Cannibalism´. Autori foto.

Kasutatud allikad

Kuurme, T. (2009). Peab-pedagoogika ja sihiseadmise eetika. Tartu: AS Pakett trükikoda.
TATE MODERN International modern and contemporary art.
          Allikas: http://www.tate.org.uk/visit/tate-modern