22 august 2017

Soome kutseõpetajate stažeerimine töömaailmas on kolmekordistunud

Vahendanud  Küllike Adamson


Töömaailmas stažeerimine on oluline osa Soome kutseõpetajate professionaalsuse arendamisest.

Soome haridusministeeriumi värskeimast 2016.aasta uuringust "Õpetajad ja rektorid Soomes 2016" selgub, et iga kuues kutseõpetaja stažeeris 2015.aastal töömaailmas. 2015.aastal praktiseeris töömaailmas 17 % kutseõpetajatest, samas kui aastal 2012 oli sama näitaja 5 %
Selgub, et kõnealune näitaja on suurenenud tublilt üle kolme korra ! 

Samas tunnistatakse, et senised saavutused on veel kaugel unistuste eesmärgist, kus iga kutseõpetaja stažeeriks töömaailmas vähemalt korra viie aasta jooksul.

Kokkuvõtvalt huvitab erialane enesearendamine töömaailmas rohkem mehi kui naisi.



Uuring "Õpetajad ja rektorid Soomes 2016".

Lisaks leiab uuringust huvitava tabeli, mis räägib meile Soome kutseõpetajate vanuselisest jaotumisest. Kirjutatakse, et kutsekooliõpetajaks saadakse üldjuhul vanemana kui tavakooli õpetajaks. Ühe põhjusena nähakse siin, et kutseõpetajalt nõutakse enne õpetajakoolitust häid erialaseid töökogemusi ning seega võtab kutseõpetajaks kvalifitseerumine rohkem aega.
Tabelist näeb, et kutseõpetajate nooremasse igarühma e alla 40-aastaste õpetajate hulka kuulub pea 14 % õpetajatest. Enam-vähem sama võrra e 16% on ka vanimasse igarühma e 6o-aastaste ja üle selle kuuluvaid.  Suurema armee õpetajatest moodustavad n-ö keskealised õpetajad.
Alla 30-aastastel kutseõpetajatel õnnestub lõigata endale üksnes 1%line siil !

Tabel kutseõpetajate ealisest jaotumisest (%) kevadsemestril 2016.

ALLIKAD 

OPH raportti
http://www.oph.fi/download/185376_opettajat_ja_rehtorit_Suomessa_2016.pdf