28 september 2017

Sir Ken Robinson ja kuldsed sõnad hariduse revolutsioonist


Siin on üks minu lemmik lektor, kelle hariduse teemalist humoorikat esitust ja samas südantsoojendavaid kuldseid sõnu on innustav kuulata. Vaadake ka ja ... muide alt paremast nurgast saab klõpsata  eestikeelseid subtiitreid.
Lisavaatamist SIIT.

21 september 2017

Soome kutsehariduse atraktiivsust on võimalik mõjutada

Soome keelest vahendanud Küllike Adamson

Kutseõppeasutused ja ettevõtted võivad ühiste jõududega tõsta kutsehariduse ja erinevate kutseerialade atraktiivsust, kirjutab 21.septembril oma lehel Soome Kutseoskuste Arendusühing AMKE (Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry).
Kutsekoolide atraktiivsuse tõstmise võimalustest annab ülevaate AMKE tegevdirektor Petri Lempinen:
"Ettevõtted ja õppeasutused võiksid korraldada ühiseid lastevanemate koosolekuid. Varasemalt on sarnaste ettevõtetes korraldatud lastevanemate koosolekutega saadud üle riigi positiivseid kogemusi. Probleemiks on aga jätkuvalt see, et noortel ja nende vanematel ei ole ettekujutust enamike erialade töökuvandist, töökeskkonnast või erialaga liituvast koolitusest.
Kutseharidus on lühim tee tööturule ja sealsamas annab see võimaluse õpingute jätkamiseks. Tööhõive edendamiseks võiksid ettevõtted ja õppeasutused luua paikseid tipptegijate karjäärimudeleid otse töökohale.
Koostööd on vaja teha ka põhikoolidega. Juba esimestest klassidest peale võiksid põhikoolil olla ettevõtetes oma mentorid, kelle väärt kogemusi saaks ära kasutada õppetöös. Haridusasutustel on aga vaja hoolitseda selle eest, et koolituspakkumine oleks kvaliteetne ja et õpilased saaksid võimalikult hea ülevaate erinevates valdkondades töötamise võimalustest.
Kutsehariduse atraktiivsust on võimalik mõjutada. Ennekõike tuleb kutseharidusest rääkida positiivses võtmes ja rõhutada kutsekoolides pakutavaid õpivõimalusi."
  
Ta lisab :
"Paraku ei ole meil olemas selliseid ressursse, kus kutsekooli noortele saaks „pakkuda“ poolikuid koolinädalaid või -päevi. Töökohal toimuva õppe juhendamine peab olema korras nii kooli kui ettevõtte poolt.Haridusministeeriumi ülesanne on, et õppekavade sisu vastaks töömaailma ootustele.Huvigruppide vahel ei teki konflikti, kuna hea maine ja huvi kutsehariduse käekäigu vastu on kasulik kõikidele valdkondadele. Üks on selge - tööelu muutub, kuid aastal 2020 vajatakse tööturul endiselt oma eriala spetsialiste, kellel on kuldsed käed ja võime teha koostööd." 


Foto Ammattiosaamisen kehittämisyhdistys AMKE ry

.. ja eelnev tabel tõlkes :

Koolid ja ettevõtted koostöös
  • Head näiteid leidub : mentorid ettevõtetes, koolikampaaniad, teemapäevad, õppetehased jne.
  • Ettevõttele edukad ühistööhanked ja (on) sektorile parim turundus.
  • Töömaailma esindajaid vajatakse kutsehariduse häälekandjateks.

Õnnestu sõnumis, leia publik
  •  Lastevanemad on tähtsaim mõjutaja noorte õpivalikutes.
  • Tänased kanalid on:Youtube, Instagram, Snapchat, WhatsApp.
  •  Positiivsus, kiirus ja kvaliteetne sisu määrab.
  • Õppijad ja vilistlased sõnumikandjateks.
  • Noored langetavad õpiotsused tihti juba 8.klassis.

Tee võimalused nähtavaks
  •  Mitmekesised töö- ja karjäärivõimalused erinevates valdkondades.
  •   Kutseõppes on aega otsustada kuhu edasi suunduda. Võimalusi palju.
  •  Kutsetunnistuse saanud võivad jätkata õpinguid kõrgkoolis.


17 september 2017

Õpikeskkond kui (eri)vajadus

Autor Küllike Adamson

Nüüdisaegse õpikäsituse järgi toimub õppimine kõikjal. Õpikeskkonnaks võib olla formaalne, mitteformaalne või informaalne ümbrus, k.a töökeskkond. Tegemist võib olla kindla ruumiga, ehitisega, objektiga, vaba loodusega jne, kuid selge on üks, et piirid on tänase õppetöö toimumise koha osas muutunud üha hägusemaks ning teisalt õpiümbruse planeerimise osas paljuski mitmekesisemaks. Võin öelda ka nii, et üksnes fantaasia on piiriks ning mineviku prügikasti on vajumas monopoolne klassiruum. Õpikeskkonda võib pidada ka omaette ökosüsteemiks (Ruus, 2015), kus kõik osategijad peavad selle elujõulisuse nimel toimima sünergias. Kui üks osategija alt veab, nõrgestab see balanssi kogu ökosüsteemis. 
Ühtlasi peab õpikeskkond tagama ligipääsetavuse kõikidele õppijatele, mistõttu õpikeskkonna kujundamisel peab olema arvestatud kaasava hariduse ideega ja universaalse disaini põhimõtetega. Samuti peab siin olema turvaline, tagatud õpirahu ning sisustuse hulka peab kuuluma kaasaegne digiõpivara ning internet ehk "globaalne haare". Õpikeskkonna planeerimine seab omad tingimused ka õpimeetodite kasutamisele ja ,vastupidi, teatud õppemeetode kasutades saame kujundada sobiva õpikeskkonna. Üks on aga selge, et vältida rutiini ja igavust, peavad õpikeskkonnad olema lihtsalt ümberkujundatavad, alati uudsed ja huvitavad.

Nii tuld kui tõrva ! 

Õpikeskkond peab olema lahe, et õppija ja õpetaja tahaks siia ikka-ja-jälle tagasi tulla ning see innustaks õppimises osalema. 
Lausega kokkuvõttes, õppimine ükskõik kus iganes peaks toimuma nii hasartlikult, et me ei pane selle toimumist tähelegi. Vaadake ja veenduge !


KASUTATUD ALLIKAD

Ruus, V.-R. (2015). Muutunud õpikäsitus.Ettekanne Loovaharidus Eesti moodi IV seminaril: “Õpetaja on loov”.
http://loovharidus.ee/muutunud-opikasitlus/
Adamson, K. (2017). Muutuv õpikäsitus ja sellele vastavad õppemeetodid.[Essee].Tallinn :Tallinna Ülikool.
https://1drv.ms/w/s!AggT5P5U0Q4tiFUvY0q0aHRF-ydZ
Adamson, K. (2017). Kokkuvõtvalt nüüdisaegse õpikäsituse e-kursusest.
https://padlet.com/lililill/nuudisaegneopikasitus

12 september 2017

Haridus ja eetika


Haridus ja eetika: Hariduse ja eetika valdkond seostub eelkõige õpetaja eetikaga. Õpetajaamet vastab professiooni tunnustele selle sõna kitsamas tähenduses ning seega on õpetajate eetika väga oluline.

Lähemalt saab kutse-eetika kohta lugeda Tartu Ülikooli Eetikaveebist.

Foto Pixabay.com