31 jaanuar 2016

Ülesoomelisel haridusmessil Educa 2016



Külastasin 30.jaanuaril Helsingi Messikeskuses aasta suurimat Soome haridusvaldkonna üritust , mille teemaks oli Opettaja 2,0 - Päivitetty versio , mis eesti keelde ümber pannes kõlab Õpetaja 2,0 - uuendatud versioon. Taoline üritus leidis aset juba 21.korda ,mis sisaldas endas ka rida seminaare, loenguid, ajurünnakuid.
Oleme Eestis harjunud Soomet hariduse lipulaevaks pidama ja sealsed edukad PISA tulemused on paljudele kadedust tekitavad.
See oli ka üheks põhjuseks,miks soovisin pilgu peale visata, millistele olulistele haridusalastele küsimustele asetab rõhu seekordne mess ja millistesse väärtustesse panustab Soome riik lähituleviku hariduspoliitikas. Kitsamalt valdkondadest huvitas mind erialaga seonduv ehk kutsehariduses toimuvad muutused.
Lisaks püüdsin messiboksidest kaasa haarata värskemat erialast infomaterjali ja kirjandust.
Suure õhinaga tegin enne suurt päeva linnukesi reale mind huvitavatele seminariettekannetele ,kuid lõpuks pidin nördimusega tunnistama,et mind on kõigest üks ja kuulata jõudsin vaid paari.Lähemalt saab ettekannetest lugeda siit.

 Ürituse põhiteemad olid :
  • Digiajastu vallutab Soome
  • Tšillimine sotsiaalmeedias
  • Rõõm töötada eluterves kogukonnas
  • Mitmekultuurilisus- võimalus ja väljakutse

Kohal oli Soome Õpetajate Liit (OAJ), erinevad haridust toetavad erasektorid, hariduses eestkõnelejad, esindajad suurematest poliitilistest erakondadest ning ... Duudsonitest tuntud HP Parviainen ,kes ametilt Seinäjoe algkooli õpetaja.
Suur -D tuleb kooli, nii võib kokku võtta nähtud pilti messikeskusest. Rõhuasetust digilahendustele ja digikoolile oli võimsalt hoomatav.See oli ehk kogu üritusest jämedalt võttes 2/3, kusjuures alates lasteaialastest kuni elukestvaõppeni olid võetud luubi alla. Piltlikult võib öelda ,et digihüppega (loe lähemalt) ollakse vallutamas Soome haridusmaastikku.Pakuti erinevaid õpilahendusi, mänge, tehnikat , koolitusvõimalusi jne.Digiajastul peab vooluga kaasa minema eelkõige õpetaja ja leidma õppeprotsessi läbiviies need nipid ja nõksud ,kuidas aktiveerida õpikeskkonda selliselt ,et digitehnikat kasutades saavutatakse parimad ja mõlemaid pooli rahuldavad õpitulemused. Eksperdid on klassis kohal. Või nagu ütles Nurmijärve säutsuv ja blogiv koolidirektor Mikko Jordman ,et koolis elatakse nagu ühes suures maailmakülas ,kus parimaks eksperdiks osutubki ühtäkki 11-aastane poiss ,kes kaevab netiavarustest uurimistulemused fruktoosi tervislike omaduste kohta.

Teine teema ,mis silma hakkas ,oli multikultuursuse väärtustamine ning teadvustamine,et just sellises Soomes me elame .Multikultuursus on arginähtus Soomes juba aastakümneid ja selle kallal tehakse kõvasti tööd rohujuure tasandilt ja iga päev .Hakkas silma suur valik erinevale vanuseastmele mõeldud S2 õppekirjandust ehk teisisõnu -soome keel teise keelena õpikuid ning suur hulk juhendmaterjale õpetajatele erinevate rahvuste õpetamiseks koolis. Kirjandust oli elementaarse soome keele oskuse õpetamisest kuni käitumistavadeni ja erinevate religioonide tutvustamiseni.Mitmekultuurilisusest kirjutamine ja rääkimine nõuab kahtlemata väga täpset sõnakasutust ja õigesti teemade käsitlemist.
Nagu nentis ka mitmekultuurilise hariduse ülikoolilektor Heini Paavola oma sõnavõtus ,on mitmekultuurilisus hakanud välja paistma õppekirjandusest. Peame aga arvestama, lisas ta ,et mitmekultuurilisus ei tähenda sama ,mis immigratsioon või immigrant. Seetõttu peab ära määratlema ,kuhu mitmekultuurilisusega sihitakse.Väga täpselt peab jälgima ka asjaolu, millistena mitmekultuurilised "need" õpikutes kujutatakse.

Seminari ettekanded

Haridusmessi Educa 2016 raames kuulasin kahte seminariettekannet:

1. Resursse lõigatakse, aga eesmärgid ja nõudmised kasvavad - kuidas painutatakse säärased võrrandid kutseõppesse.

Ettekanne tõi saali huvilisi täis ja seda põhjusega, sest räägiti Soome valitsuse poolt aastal 2015 heaks kiidetud strateegilisest tegevuskavast, millega alustati 10-aastast ulatuslikku üleriigilist reformimist -Visioon:Soome 2025. Reformimisele läks ka kutseharidus ning suures plaanis tähendab see kutseõppes aastatel 2015-2018 väärtuste ümbervaatamist, jagamist ja vananenud mallide kõrvaldamist.
Tõhustamine tähendab või on ajaloos tähendanud üsna valusaid koondamisi...
Mida siis tõhustatakse ? Näiteks on kutsehariduse reformis sellised pügalad:
  • kaotatakse koolituse dubleerimine
  • kaotatakse noorte ja täiskasvanute ametikoolituse piirid ning need koondatakse üheks tervikuks
  • uuendatakse ja digitaliseeritakse kutseõpet
  • lisatakse õppelepingulist ja töökohapõhist õpet, rõhutati, et õppimine peab muutuma rohkem praktiliseks õppeks töökohas - õpikeskkond on muutunud,see ei ole enam ammugi üksnes kool.Ühes aga ei saa tingida -kui õppimine toimub ükskõik-kus-tahes,siis peab see olema pedagoogiliselt pädevalt juhendatud
  • lisatakse vanglakoolitust kuna uurimistulemustest on selgunud,et vangide koolitamine on üks tõhusamaid ja mõjusamaid vahendeid vähendamaks uute kuritegude toimepanemist ning on seega ühiskonnale vähem kulutekitavam
  • arendatakse avatud MOOC-tüüpi kursusi vabaks kasutamiseks, näiteks kutseõpilaste ja kutseõppeasutuste tarbeks.Õppimine muutub rohkem e-ks.
  • plaan on viia õppimine ja õpetamine aastaringseks (Vuosityöaikamalli) ehk õpetajate 8- nädalane suvepuhkus vaadatakse ümber.Eesmärgiks on ,et aastal 2020 suvel sooritatud ainepunktid moodustavad 20% kõigist sooritatud ainepunktidest (2020).
Kõigiti arusaadavalt oli saalis märgata ,et Soome kutseõpetajates tekitab uus olukord hirmu ,segadust ja ebakindlust ning küsimusi mida see kõik endaga kaasa toob.


2. Kutseõpetajast tipptegijaks

Teine ettekanne rääkis sellest ,et õpetaja võib oma kutseoskusi ja -teadmisi arendada töö kõrvalt väga erinevaid teidpidi. Üks võimalustest on treenida noori kutsemeistrivõistlusteks. Tee võib viia võistlejast treeneriks, koolidirektoriks või kutseala rahvusvaheliseks arendajaks.
Oma kutsevõistluste kogemusi jagasid juuksurite õpetaja Katri Pokkinen, graafilisedisaini õpetaja, tippkoolitusjuht Teija Ripattila Skills Finlandiast ja kutsehariduse piirkondlik juht Hannu Immonen.
Soomes osatakse hinnata kutsemeisterlikkust, võistlustest saadavaid kogemusi ja koolile osaks langevat tunnustust. Veenev näide on osalejate arvu vaadates, kui tõsiselt panustatakse noorte ettevalmistusse kutsevõistlusteks.Näiteks ülesoomelistel kutsemeistrivõistlustel Taitaja osaleb sel 2016.aastal kokku 2000 noort ja EuroSkills 2016 Göteborgis 400 noort, sealt edasi pääsevad edukamad 2017. WorldSkillsile.

Juba sel kevadel sõidetakse esindusmeeskonnaga Prantsusmaale Abilympic France 23.-27.03.2016  ühtekokku 10 õpilasega. Need on rahvusvahelised kutsevõistlused ,kus osalevad erivajadustega noored alates 15-eluaastast.

Seminari lõpus jäi kõlama lause, et rahvusvahelistel kutsemeistrivõistlustel on tegemist nö tippklassi spordialadega. 
Ja seetõttu ollakse uhked ,et Soomet esindab nendel võistlustel tippettevalmistuse saanud meeskond, mille liikmed on kõige ehedamad tippsportlased ja -treenerid.


29 jaanuar 2016

Tampereen Aikuskoulutuskeskus juba üle 50 aasta



Tampere Täiskasvanute Koolituskeskus (TAKK) on ausaid kutseerialasid õpetanud ,täiendkoolitusi ja erinevaid kursusi pakkunud juba üle viiekümne aasta .
Põhjusega on mul selle kooli ja õpetajate vastu eriliselt soojad tunded ,sest olen ka ise selle kooli kasvandik. Õppisin seal aastatel 2011-2015 töökohapõhises õppes ning tänaseks on ette näidata puhastusteenindaja ja puhastusteenindaja-juhendaja kutsekvalifikatsiooni tunnistused. 

Seega kutsun vaatama värsket minutilist

Video:Wacky Tie Films 2015

28 jaanuar 2016

Mini-uurimus - AKADEEMILISE KIRJUTAMISE ÕPETAMINE KUTSEKOOLIDES

Akadeemilise kirjutamise ja infootsingu seminar toimus 6.jaanuaril 2016 Tallinna Ülikoolis ,kus meie grupp koosseisuga :Erik Riige ,Eveli Laurson,Kadri Luiga,Küllike Adamson, Pirje Jürgens esinesime mini-uurimuse "Akadeemilise kirjutamise õpetamine kutsekoolides" põhjal tehtud  ettekandega. Mini-uurimusest saab vaadata VIDEOT ja lugeda järgnevat lõiku sellest.
                                                        .     .     .     .     .

24 jaanuar 2016

Kasvatus ei saa olla kellegi arvamus või maitse asi


KASVATUS peaks toetuma millelegi üldkehtivale, millelegi, mis ei tähenda ühele üht ja teisele teist, mis ei oleks kellelegi arvamus ja maitseasi ja mis ei johtuks kasvataja hetketujudest või mõne poliitiku juhuslikult kujunenud arvamusest. (Hirsijärvi & Huttunen, 2005).

Karikatuuri autor teadmata .


18 jaanuar 2016

Minuti Loeng - Kas koostöö õpetajatega teeb loovamaks?

Avaldati 7. detsembril 2015
Vajadusest muuta kool loovamaks – s.t uuenduslikumaks ja huvitavamaks õpilase jaoks – on räägitud palju. Uurijatena kipume lähtuma täiskasvanute vaatenurgast ehk sellest, kuidas näeme meie probleemi ja selle lahendust, nendib TLÜ Haridusinnovatsiooni keskuse juhtivdidaktik Stanislav Nemeržitski.




16 jaanuar 2016

Väärtustatud kutseoskus

 KASUTATUD ALLIKAD


Kutseõppeasutuse seadus.Riigi Teataja I, 02.07.2013,1.[2015 ,detsember 13].

Euroopa Liit.(2012).BRUGGE KOMMÜNIKEE -toetus Euroopa kutseharidusele. Luxembourg:
Euroopa Liidu Väljaannete Talitus. [2015, detsember  1].

Ettekanne Astangu Rehabilitatsioonikeskuse ajaloost

Autor:Küllike Adamson



Astangu  Kutserehabilitatsiooni Keskus (Astangu Vocational Rehabilitation Centre ) on asutatud 1995. aastal Astangu Toimetulekukeskuse nime all ,kus tegevust alustati 1996. a. märtsis ühes korpuses. 
Esimesel õppeaastal õppis keskuses 60 õppijat neljas kutseõpperühmas, ühes toimetuleku- ja ühes ettevalmistusrühmas. 2015 aastal  alustas koolis juba 18 õpperühma .

Alates 2009. aastast tehakse kutsehariduse andmise osas koostööd Haapsalu Kutsehariduskeskusega. 

Aasta-aastalt on keskust laiendatud ja tänaseks koosneb maja neljast erinevast korpusest:

1)     1996. a märtsis alustati tegevust A-korpuses;
2)     2001. a juunis avati B-korpus,kus on  puidutöökojad , metallitöö ja puhastusteeninduse õpperuumid ;
3)     2002. a juunis valmis C-korpus ,kus on õpilaskodu ja söökla;
4)     2004. a laieneti kompleksi D-korpuse võrra ,kus on spordisaal ja ujula.

Astangu Kutserehabilitatsiooni Keskus on Sotsiaalministeeriumi poolt hallatav riigiasutus.

Siin minu slaidiesitlus koolist :



Mitkä ovat monikulttuurisuuden haasteet ja mahdollisuudet työyhteisössä ?

Minu soomekeelne kirjutis Tampere Rakenduskõrgkooli ajast  (2014) pisut teisest vaatevinklist Martti Kalda ilmunud artiklile Võimatu ülesanne: pagulased Eesti haridussüsteemis

LÄHTEET 

Toivanen,M.,Lindberg,E.,Hertzen,N. 2006.Monikulttuurisuus työyhteisössä.
Julkaisu työnantajille . Oy Edita Prima Oy

Tampereen kauppakamarilehti . Työperustainen maahanmuutto on välttämätöntä.2011

Pehkonen, A. 2007.Maahanmuuttajat, monikulttuurisuus ja työelämä. Kuopion yliopisto.

Tilastokeskus . Maahanmuuttajat opiskelevat ahkerasti. http://www.stat.fi/tup/tietoaika/tilaajat/ta_12_03_maahanmuuttajat.html

 Seppälä,T. Näkökulmia monikulttuuriseen esimiestyöhön ja henkilöstöjohtamiseen. Nettiversio 2010


15 jaanuar 2016

Refleksioon kutsehariduskorralduse kursusest



Eesti kutsehariduse mainet mõjutavad tegurid


KASUTATUD ALLIKAD

Liiv,L.( 2015, märts 9). „Noor Meister” tõi kokku 11 000 kutsehariduse huvilist. Õpetajate
 Leht.[2015,detsember 15].

Liiv,L.(2014, jaanuar 24). Miks mitte kutseharidus?Õpetajate Leht.[2015, detsember 15].

Vooglaid,Ü.(2015,detsember 7).Kes vastutab tööviljakuse eest riigis? Ülokool.[2015,detsember 8].

Pärtel,K.&Petti,K.(2013).KUTSEHARIDUS 2013.Elanikkonna teadlikkus kutseõppes toimuvast ja kutsehariduse maine aastal 2013.ARUANNE.Faktum&Ariko.[2015,detsember 14].

PapaFear .(2010).Das Handwerk - Werbespot (lange Version).[Film].Youtube.[2015, detsember 1].

Nestor,M.(2015). Tööandjate ootused ja kutseharidus – mida ettevõtjad ootavad?Riigikogu Toimetised.[2015, detsember 16].

Haridus- ja Teadusministeerium.Kutseharidus.[2015, detsember 18].




Õppimise tähendus isiksuse arenguloos ja õppimist soosiv keskkond


Ma olen väike,
olen alles väike,
ja päris koolis veel ei käi,
ja minu väike karu peake,
on karutarkust täis.



KASUTATUD ALLIKAD

Gustavsson, B.(2000).Haridus kaasajal. Tõravere: Eesti Vabaharidusliit.
Hirsijärvi,S.&Huttunen,J.(2005).Sisssejuhatus kasvatusteadusse.Tallinn:Medicina.
Kumberg,K.(2006).Viiskümmend aastat kasvanud kirjanik.Postimees.[2015,November 25].
Sutrop,M.,Valk,P.,Velbaum,K.(koost)(2009).Väärtused ja väärtuskasvatus.Valikud  ja
võimalused 21.sajandi Eesti ja Soome koolis.Tartu:Eesti Keele Sihtasutus.
Vikipeedia.[2015, November 30].


14 jaanuar 2016

Curriculum Vitae

Kui oled sündinud tiibadeta, ära tee midagi sellist,
 mis takistaks neid kasvamast.
                                 Coco



Tere! 
Minu nimi on Küllike Adamson. Olen Tallinna Ülikooli ja TalTechi magistrikraadiga. Erialalt kutseõpetaja, kellel pidevalt mitu rauda tules. 
Minu töökogemuste pagas, täienduskoolituste rägastik ja vabaaeg on kirjumast kirjum. 

Andekas. Aga loomulikult! 
Saan kõigega hakkama. Pole kahtlustki!
Hüppan põnevusega tundmatusse. Andke aga siia!
Ma ei saa kunagi valmis. Luban!
Astun pidevalt ämbrisse. Jippiii-jee!


TÖÖPÕLD

2023-2026      Soome haridus- ja kultuuriministeerium, tegevusprogrammi aseesimees
2023- ...  põhikooli klassiõpetaja Soomes

2021- ...     eesti keele õpetaja Soomes

2020- 2022      Jyväskylä linna eesti keele õpetaja

2020- ...            Tampere linna eesti keele asendusõpetaja

2020- 2021       Pirkanmaa Tuglas-seura ry, Rahvuskaaslaste programm 2014-2020

2019  sügis        Tugikeskus Juks, asendusjuhendaja

2018-2019        Tallinna Ülikool. Digitehnoloogiate Instituudi projektikoordinaator

2019 kevad       SA Innove, riigieksamite välisvaatleja Tallinnas

2018 sügis        Tugikeskus Juks, tegevusjuhendaja        

2017- 2018       Tampere Kutsehariduskolledži, asenduskutseõpetaja

2012 - 2018       RTK- Palvelu Oy, puhastusteenindaja-juhendaja, Tampere 
2010-2012        RTK- Palvelu Oy, puhastusteenindaja, Tampere
2009 - 2010       Tallinna Tehnikaülikool, puhastusteenindaja 
2004 - 2009       Eraettevõtja
1998 - 2003       Kaupluseketi Koduextra aiandusosakonna projektijuht  

HARIDUS
  
2023-                 Helsingi ülikool, eripedagoogika
2022-                 Helsingi ülikool, eesti keele ja kultuuri aineõpetaja 
2018- 2020        Tallinna Ülikool ja Tallinna Tehnikaülikool, magister. Kutseõpetaja, tase 7
2015 - 2018       Tallinna Ülikool, bakalaureusekraad. Kutsepedagoog, tase 6 
2013 -2015        Tampere Täiskasvanute Koolituskeskus (TAKK),
                          puhastusteenindaja-juhendaja, tase 4, Soome           
2011 -2013        TAKK, puhastusteenindaja, tase 3, Soome            
2009- 2010        Haapsalu Kutsehariduskeskus, loodusgiid                              
1984-1988         Jäneda Sovhoostehnikum, agronoom- maastikukujundaja
1972-1984         Saku Keskkool

ENESETÄIENDAMINE

2022                 Tampere rakenduskõrgkoolis VARAVA-projekti koolitus
2018 veeb        Puhasruumi suurpuhastuse koolitus, Sise-Soome Politsei, Tampere
2017 okt-nov     Monikulttuurisen ryhmän johtaminen, TAMK-TAKK
2017 mai-juuni  Fundamentalism ja radikaalne poliitika, Tartu Ülikool
2017 apr-mai     Nüüdisaegne õpikäsitus, Tartu Ülikool
2017 aprill         OPH koolitus "Aja vaimus hinges õpetaja"
           (Ajan hengessä hengissä opettajana), Tampere Kutseõpetajate Kõrgkool (TAOK)
2017 märts         Puhasruumis töötamise koolitus, Sise-Soome Politsei 
2016                   Service Design. Tampere Rakenduskõrgkool (TAMK)
2015                   Puhasruumis töötamine. Sisekliima puhtus ja kvaliteet, TAMK
2014                   Kultuurid ja kombed, TAMK
2013                   Puhastustehnoloogia, TAMK
2013                   Puhastusteenuste planeerimine ja turundus, TAMK
2013                   Koristuskeemia ja  -masinad, Kiilto Oy tehas, Lempäälä, Soome 
2012                   Puhastusteenindaja-juhendaja koolitus, 
                           Tampere Täiskasvanute Koolituskeskus (TAKK)
2012                   Koristustehnoloogia koolitus, RTK Palvelu Oy, Tampere

STAžEERIMINE SIIN-SEAL JA IGA NURGA PEAL

2020                 Pedagoogiline praktika, Tampere Ametikool Luovi 
2018 ja 2019    Pedagoogiline praktika, Tallinna Kopli Ametikool
2017                 Erialapraktika, Saku Lasteaed Terake
2017                 Pedagoogiline praktika, Tampere Kutsehariduskolledž (TREDU
2016                 Pedagoogiline eelpraktika, Tallinna Ehituskool
2015                 Pedagoogiline vaatluspraktika, Astangu  Kutserehabilitatsiooni  Keskus

SEMINARID-MESSID

2023 jaan        Rahvusvaheline haridusmess Helsingis Educa 2023 
2020                Rahvusvaheline haridusmess Helsingis Educa 2020
2019                Kultuurireis Rootsi Syd-Kosteri ja Nord-Kosteri saartele
2018  apr         Kultuurireis Ungarisse/Budapest
2017                 Finnclean 2017. Rahvusvaheline puhastusala mess, Tampere
2017                Tampere Rekreatsiooni ja koolitusmess RekrytoriTampere 
2017                Minikonverentsi korraldamine  
                        "Väärikalt ja turvaliselt kaasaegses maailmas"  Tallinna Ülikoolis
2016                 Soome haridusalane seminar Educa 2016  Opettaja 2,0- päivitetty
                         versio, Helsingi messikeskus               
2016 nov          Kultuurireis Londonisse
2016 juuli         Kultuurireis Norrasse Sør-Trøndelagi maakonda
2016                 Seminar Akadeemiline kirjutamine ja infootsing,Tallinna Ülikool
2015                 Sisäilmastoseminaari 2015 (Sisekliima seminar), Helsingi 
2014                 Finnclean 2014. Rahvusvaheline puhastusala mess, Tampere
2013                 Finnclean 2013. Rahvusvaheline puhastusala mess, Tampere 

SUUREMAD  TÖÖD


2021 märts      Saara Cantelli teleseriaal "Poikani Joel" taustanäitleja, Tampere
2020                 Magistritöö "TÖÖMAAILMAS STAŽEERIMISE ARUSAAM JA
                         TÄHENDUS KUTSEÕPETAJATE PROFESSIONAALSELE
                          ARENGULE PUHASTUSTEENINDUSE KUTSEÕPETAJATE
                         NÄITEL"
2018-2019        Rahvusvaheline koolitusprogramm Samsung Digi Pass 2018  
                         Tallinna Ülikooli Digitehnoloogiate Instituut, projektikoordinaator
2017                 Tööpanuse eest ülesoomeline tunnustus, Soome Politsei
2016                  Sise-Soome Tampere Politseimajas puhastustööde käivitamise
                          assisteerimine, objekti juhendaja. 
2015 kevad       Tampere Ülikooli puhastustööde ümberorganiseerimine 
2015 suvi          Tampere Ülikooli peahoones suurpuhastuse planeerimine-juhendamine
2014                  Oral Tampere hambapolikliinikutes suurpuhastuste teostamine

MINU ARTIKLID ja MINUST KIRJUTATAKSE
23.juuni 2019 Soomes: õpetajate "korralikult" ära reguleeritud tööpõld ja õpetajaks soovijaid ülikooli uste taga aina vähem. Õpetajate Leht.
9. september 2017. Multikultuurne praktika Tampere kutsehariduskolledžis. Õpetajate Leht
12. aprill 2017.  Õpetamine või rööprapsimine. Ilmunud Tampere Kutseõpetajate Kõrgkooli veebilehel

VABATAHTLIKUNA

2022                Youtubes Vinks-vonks jõulujutud 8.osa
2020-              Tampere Eesti Klubi aktiivne mootor
2021-               Oman äidinkielen opettajat ry  juhatuse liige
2021-2022       SDP: Sosialidemokraatit,Tampere linna omavalitsuse sõltumatu  
2021                Video "Anu ja Sipsik" 5 osa, häälnäitleja
2019  nov        Helsingi XXXVII Mardilaada korraldustiimi liige
2017-2020      Pirkanmaa Tuglase ühingu liige
2018  aprill     Tampere Mardilaada /Martin Markkinat korraldusmeeskonnas
2017                FB-lehe Puhtalt puhastusteenindusest (eestikeelne) administraator
2014                FB-lehe  Puhtauspalvelualan ammattilaiset (soomekeelne)      
                        administraator
2013                RTK-Palvelu  Oy  ideevõistluse võitja
2012                III Soome-Eesti tantsupidu Tamperes, korraldusmeeskonnas 
                         Eesti –Soome keele tõlk
2011- 2012      Tampere Eesti Klubi sekretär ja klubi Facebooki kodulehe looja


10 jaanuar 2016

Avaleht


Käesolev blogi sai loodud, et
 kajastada mõningaid ülikoolimaigulisi töid,aga ...
läks nii, et kogu idee kasvas tasapisi raamidest välja.
Jah, tänagi on teemade põhirõhk
 kutseharidusel ja kutsepedagoogikal, 
kuid kõrvuti hoian silma peal ja jälgin 
MEELETU uudishimuga kõike enda ümber toimuvat.
 Ütlen sõna sekka, kirjutan, tõlgin, loon, jagan ja vahendan.
Eriliselt on luubi all Soome kutsehariduses toimuv.

Ühte luban - KÕIK siin on (kutse)hariv !
 
MEELDIVAID BLOGIELAMUSI SOOVIDES  ;)

                                           K ü l l i k e