31 oktoober 2016

Teenusedisain ? Service Design ? Palvelumuotoilu ?

Kas oled mõelnud, kuidas teenus välja näeb, tundub, lõhnab või maitseb ? Vaata, mis on teenusedisain ja mismoodi teenust saab disainida ! Nummist videojupist saad asjale pihta ... istu maha ja hakka vaatama :)


 Õppides hetkel ainet Tampere Rakenduskõrgkoolis (TAMK), koostasin teenusedisainist (palvelumuotoilu) ideekaarti .Mis imeasi on prototüüpimine ? :)

Ideekaart teenuse disainist.K.Adamson

Veel minu koolitööde näidiseid teenusedisaini vallas kollažina :

Lennufirma teenuseid kasutava kliendi vajaduste väljaselgitamine ja selleks kasutatavad meetodid.

Elmar 46a sõidab lennukiga lõunasse puhkusele.Millised on tema soovid ja ootused ?

Siin slaidiesitlus sellest, milline olen mina teenusedisainijana :




Ja järgnevalt animeeritud prototüüpimine 60-aastasest Juhanist, kes lendab Itaaliasse koos keeleoskajast matkaselliga
Idee põhineb minu läbiviidud küsitlusel, millest selgus, et üksikud eakamad inimesed ei pruugi minna lennureisile ainuüksi seetõttu, et nende kehvapoolne või olematu võõrkeeleoskus tekitab hirmu võõral maal hätta jääda. Sealt tuligi mõte pakkuda eakate sihtgrupile matkaselli teenust, mis annab võimaluse rentida lennufirmast laheda võõrkeelt oskava kaaslase, kellega koos on muretu ja kerge välismaal navigeerida. Loomulikult ka plääsil ja pitsal on koos fun :)




                                      
Järgnevalt mõned soovitused teenusedisainijale.
Näiteks on järgmine üks väärt lehekülg, kus puust ja punasega kirjeldatud kasutatavad meetodid ehk tööriistad :D


Jummala äge kanal on nt Ted.com , kus piisavalt erinevaid veebiloenguid ja loomulikult palju kuulamist-vaatamist teenusedisainist.

...🙅.....🙋.....🙌...

27 oktoober 2016

Äppimine

Tänane lõbus õppimine oli äppimine ehk erialase õppematerjali loomine. Fun, fun, fun !!!
Keskkond lisaks ka eestikeelne.


Proovi minu tehtud ülesannet SIIT.



Kuidas luua QR koodi

Muna oskad praadida... no vot !


Allikas/õpetus   https://www.the-qrcode-generator.com/

18 oktoober 2016

Kaos klassiruumis

Samal ajal kui õpime ülikooli auditooriumis eeskujulikuks väätusi kandvaks õpetajaks, kes järgib teadagi eetikakoodeksit, räägib juuresolev pilt kollektiivis käitumisest hoopis midagi muud. Selgub, et meile kõrgesti koolitatud  õpetajatele ei ole mitte mingi vaev tekitada ainuüksi ühe loenguga klassiruumi kaos :( Isiklikult kahtlen sellise õpetaja pädevuses, kes ninaotsast kaugemale ei näe, ei mõtle empaatiliselt ega ole kursis säästva eluviisiga.

Kamoon, pealegi ei saa ühekordset topsi võtta sõna-sõnalt, sest papptopsi eluiga on vähemalt kolmekümneühekordne ehk ühekuukordne tops. Isiklikust kogemusest muide.
Loputa ja pista kotti või võta kodunt selline tulekindel kaasa ! 

Tallinna Ülikooli loengus.Autori foto.

14 oktoober 2016

12 oktoober 2016

Kutseõppe teemalisel konverentsil netis :)

Netist SA Innove lehelt leiab huvitavaid järelvaadatavaid konverentsi videosid. 
Praktikakonverents: Mida ootab kutseõppelt tööandja
Esinejad Külliki Koppel ja Jana Haugas, Tööandjate Keskliidu esindajad.

Video: Erko Elblaus

08 oktoober 2016

Kaardistatud õppematerjal ehk kes viitsiks igav olla




Puhastusteeninduse eriala kaardistatud õppematerjalid.Pilt SA Innove.

      Muuseas väga super hea film VAATA SIIT !

Kasutatud allikad


Riiklik Eksami- ja Kvalifikatsioonikeskus. (s.a.). Koduteeninduse erialade riiklik õppekava. Riiklikud õppekavad.[2016, september 28]. Allikas: Riiklik Eksami- ja Kvalifikatsioonikeskus: http://www.ekk.edu.ee/104712
SA Innove. (s.a.). Õppematerjalide kaardistus 2009/2010.Õppematerjalid.[2016, september 28]. Allikas: INNOVE: http://www.innove.ee/et/kutseharidus/oppematerjalid/oppematerjalide-kaardistus-20092010
Sirk, M. (2015). ÕPPEVAHENDITE KOOSTAMISE ALUSED.[Õppematerjal].Tallinna Ülikool.[2016, september 30]. Tallinn.
Tossavainen, T. (2015). Tulevaisuuden oppimateriaalit. Rmt.H.Ruuska, M.Löytönen,A.Rutanen.(Toim).LAATUA ! Oppimateriaalit muuttuvassa tietoymäristössä. Porvoo: Kirjoittajat ja Suomen tietokirjailijat ry.

Ülevaade Eesti koolitusturust- elu nagu filmis

Siin üks väike isuäratamine tööst, mille valmis kangutasin, aga huvitav oli ....
Töö sai 15-leheküljeline ja pikast teosest toon ära lühikokkuvõtte. Tõepoolest, wow, igasugu põnevaid asju tuli välja, mõned olid lausa valgustavad.
Seda tööd kirjutama asudes, ei olnud mul mittemingitki ülevaadet Eesti koolitusturu olukorrast nö "halli aimugi". Tunne oli sama kui vette viskamine ja nüüd uju ! Seetõttu jäi mul üle otsida, leida, tugineda ja analüüsida seda materjali, mida teised olid varasemalt uurinud .
Kasutasin selleks aastatel 2006-2012 läbiviidud viite koolitusturu uuringut ning nendele lisaks analüüsisin netis ilmunud artikleid. 

Koolitus on kitsa käsitluse järgi personalijuhtimise tegevus, mis täpsustab, kuidas teha mingeid asju „õigesti“, andes läbi õppimiskogemuse edasi teadmisi ja oskusi, mis on kasulikud koheselt konkreetsetes töistes olukordades.(Garavan 1997, viidanud Randma-Liiv, Sarapuu, Uudelepp, & Metsma, 2011). 
Koolitused on üldiselt lühiajalised, eesmärgilt selged ja konkreetsed ning nende kasu ilmneb kohe ka tööprotsessis.




Vaadeldud uuringud tõestasid, et turule iseloomulikult korraldavad koolitusi jämedalt avalik sektor ja erasektor . Erasektori koolitused on kontsentreerunud suurematesse linnadesse: Tallinnasse, Tartusse ja Pärnusse. Võib spekuleerida, et sinna kus liigub rohkem raha, mis aitab jahvatada koolitusfirmadele kasumit. Avaliku sektori koolitused on jaotunud ühtlasemalt üle riigi.
Selgelt ilmnes, et koolitusvajaduse väljaselgitamisel lähtutakse ettevõtete arenguvajadusest.

Koolitusvormidest võis tõdeda, et väikeettevõtted kasutavad valdavalt väliskoolitusi, kui samas suuremad saavad lubada nii sise- kui väliskoolitusi ning lisaks välisriikides koolitamist. Tunnistati, et koolitajate koolitusmeetodid on liiga abstraktsed ja valitseb huvitavate ideede puudus. Võrreldes sisekoolitajaid väliskoolitajatega, kasutavad viimased rohkem huvitavaid ja innovaatilisi aktiivkoolitusmeetodeid.

Koolitajaid valides on suurematel ettevõtetel võimalus kasutada rohkem erinevate koolitusfirmade ja koolitajate teenuseid võrreldes väiksemate firmadega.
Ühtlasi selgus ka, et sisekoolituste läbiviimine on märgatavalt odavam kui väliskoolitused. Ning koolituse hind on võrdselt oluline nii suurtele kui ka väikestele ettevõtetele.
Koolitusturg valdkonniti jaotub väga kirjult ning koolitusvaldkonna valik oleneb ettevõtte spetsiifikast ja arenguvajadusest. Avalikus sektoris reguleerib koolitusvajadust riiklikust seirest selgunud tööturu olukord.
Panustada tuleb ka tulemuste hindamisele - mida me teada saime, kuidas see mõjutas töötulemusi jne.
Tänased turu trendid on interaktiivõppevormid ja neis nähakse suurt perspektiivi ka tulevikus.
Kaks olulisemat märksõna on:
  • panustamine interaktiivkoolitustele
  • sisekoolituste osakaalu lisamine

Sellealases infos kahlates selgus mulle, et Eesti erasektori koolitusturul toimuv on kui fantaasiafilmis „Näljamängud“ (The Hunger Games), mis räägib teadupärast võistlusliku loo iga-aastastest ellujäämismängudest ,kus võitjaid saab olla vaid üks …
Vaadake filmi ja saate aru, millest mõtlen :)

Kasutatud allikad


Consumetric OÜ, AS Resta. (2006). EESTI TURISMIETTEVÕTETE KOOLITUSVAJADUSE UURING 2006. KOKKUVÕTE.[2016, september 25]. Allikas: http://resta.ee/public/Koolitusvajaduse_uuring2006.pdf
Kirikal, H. (s.a.). Personali koolitus ja arendamine.Õppematerjal.[2016, september 22]. Allikas: http://lvrkk.ee/kristiina/Heve_Kirikal/koolitus_arendamine/index.html
Kurm, T. (2016). Sel sügissemestril jõuavad tasuta tööalased koolitused rohkem kui 6500 inimeseni. Allikas: Haridus- ja Teadusministeerium.[2016, september 19].: https://www.hm.ee/et/uudised/sel-sugissemestril-jouavad-tasuta-tooalased-koolitused-rohkem-kui-6500-inimeseni
Pärnu Konverentsid. (2012). Koolitusturu uuring 2012.Uuringu aruanne. Allikas: BCS Koolitus.[2016, september 16].: http://www.bcskoolitus.ee/sites/default/files/Koolitusturu_uuring_2012_P%C3%A4rnu_Konverentsid.pdf.
Ramler, G. (2012). KOOLITAJAD SOOVIVAD SAGELI VAID ERISTUDA, MITTE HÄSTI ÕPETADA.[2016, september 27]. Allikas: Trendline OÜ: http://testost.ee/juhtimine/koolitajad-soovivad-sageli-vaid-eristuda-mitte-hasti-opetada/
Randma-Liiv, T., Sarapuu, K., Uudelepp, A., & Metsma, M. (2011). Avaliku teenistuse koolitussüsteemi ja arenguvajaduste analüüs.Analüüsi lõpparuanne.[2016, september 27]. Allikas: Praxis OÜ: http://www.praxis.ee/wp-content/uploads/2014/03/2011-Avaliku-teenistuse-koolitussusteem-ja-arenguvajadused.pdf
Saar Poll OÜ. (2009). Koolitusfirmade Liidu koolitusvajaduse uuring.Aruanne.[2016, september 24]. Allikas: Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus: http://www.eas.ee/images/doc/sihtasutusest/uuringud/ettevotlus/koolitusvajaduste_uuring_2009.pdf
Vilk, U. (25. september 2015. a.). Ebaaus konkurents koolitusturul.[2016, september 28]. Allikas: Äripäev: http://www.aripaev.ee/uudised/2015/09/25/ebaaus-konkurents-koolitusturul