26 aprill 2017

Minu õppimisviisid


Õppisin Tartu Ülikooli "Nüüdisaegse õpikäsituse" kursusel, et on olemas 5 põhilist õppimise metafoori ning need puudutavad lähedalt iga inimest. Inimkond õpib lakkamatult ning õppimise eest "kaitsta" on ilmvõimatu. Kuna me oleme peale selle väga kirju seltskond, siis ka iga indiviidi õpiviisid on erinevad. Õpiviisidest, nende eelistustest ja kuidas need täpselt välja näevad, kirjutavad Ruijters ja Simon (2008 ) oma teadusartiklis "International Journal of Educational Research" .

Olgu siinkohal artiklist ära toodud, et metafoorid (metaphor) on:
  1. Omandamine - Acquisition
  2. Osalemine - Participation
  3. Harjutamine -  Exercising
  4. Avastamine - Discovery 
  5. Tajumine - Apperception
Lihtsamalt saab ettekujutuse huvi tekitanud teemast järgmist VIDEOT VAADATES.




Kursusel sain oma õppimiseelistusi ka testida. Test näitas, et olen peaasjalikult avastav ja harjutav õppija. Kuna aga õppimisviisid esinevad enamasti kombineeritult, siis õpin ma lisaks veel mitmel eri moel ...
Millised ja miks on minu õppimisviisid sellised, saab lugeda 
värskelt kirjutatud analüüsist. 



Homoseksuaalsuse vastuvõetavus õpetajal


Sattusin Tartu Ülikooli kursuse raames lugema ühte huvitavat uuringut homoseksuaalsusest, mis on läbiviidud 2012.aastal Turu-uuringute ASi poolt. Tervikdokumendiga saab tutvuda SIIT.

Dokument on selle poolest tähelepanu vääriv, et siin on kõige muu hulgas küsitud eesti- ja venekeelse elanikkonna arvamust selle kohta, kui kooliõpetaja või sinu lapse õpetaja oleks homoseksuaal.
Peale selle saab siit lugeda arvamusi homoseksuaalsuse kohta mitmes muuski olulises valdkonnas nagu poliitika, tervishoid, sõjavägi jne.




Panen siia lõppu ka väljalõike uuringu kokkuvõttest homoseksuaalsete õpetajate kohta. 
Isiklikult leian, et pedagoog on õigus olla igal inimesel, kes peab oma ametit õpetaja eetikale ja pedagoogilistele pädevustele tuginedes.

Väljalõige uuringu kokkuvõttest.

Sõnaseletus :
Homoseksuaalne - samast soost isikut armastav, omasooihar
Biseksuaalne - kahe- või mõlemasooline; mõlemast soost isikut armastav; mõlemasooihar
Transseksuaalne - sugu vahetanud või tugeva soovahetustungiga
Gei - meessoost homoseksualist, omasooihar mees
Lesbi - naissoost homoseksualist, omasooihar naine
(Allikas:EKI)

23 aprill 2017

Minu esimene lasteraamat - MARTIN JA PUU



Päris huvitav programm Storybird.com 
Tööriist raamatute kirjutamiseks, individuaalse või rühmatöö tegemiseks ja ,miks ka mitte, ülikoolis eriliste esitlustega üllatamiseks. Ise koostasin elu esimese värviliste piltidega lasteraamatu (pildid robmar17) 😃  






19 aprill 2017

Õpsi normaalsus-reaalsus


Ilma kelkimata avastasin täna hommikul, et õpin korraga kolmes ülikoolis ning olles veel samal ajal praktikal neljandas. Ime, et mul jääb üldse üle aega töölgi käia. 
Internetiajastu on loonud enneolematud võimalused hankida teadmisi ja õppida selili voodis võileib kõhu peal sadu kilomeetreid tegelikust alma materist eemal.
Ühest küljest teeb see elu pagana raskeks. Oleks nagu ärevushäirega kommiriiulite vahel - mõtled küll, et võtad ühe paki, aga tegelikult marsid poest välja 
hunniku hea ja paremaga kotis.
Nii olengi klõpsanud ennast igale poole, mis ekraanil ette välgatab, suutmata millestki loobuda ning, ausalt öeldes, naudin sellist enesepiitsutamist. 
Olen saanud paljude kooliasjadega edukalt hakkama ja magusalt õnnestunud. Õppimisest on saanud normaalsus-reaalsus.
Ma isegi ei tea enam, kuhu peaksin välja jõudma või mis see tõotatud eesmärk on - ei ole olemas! 
Eduelamusest kannustatuna tunnen, et põhiline on liikumine valitud rajal, kust kahman kaasa kõike, millest üle, läbi või mööda tõttan. 

Pilt pixabay.com. Erdmann-Crew

Jah, ühte muutust tunnen endas teistest tugevamalt. 
Olen kasvanud aina rohkem iseendaks.
    



13 aprill 2017

Kutsepedagoogid said Tallinna Ülikoolis jaa-sõna


Nüüd on see siis selgunud ja verivärske dokument rahvale ilmutatud. Halleluuja ! ⁨ 🎂 
Nimelt 2016.aastal Tallinna Ülikoolis läbi viidud kvaliteedihindamise käigus selgusid nii kooli tugevused, nõrkused kui ka ülevaatamist vajavad valdkonnad.
Üldkokkuvõttes on aga rõõmustamiseks põhjust enam kui küll, sest õpetajakoolitus jätkub täistuuridel ning loomulikult koolitatakse endiselt edasi, ka meid, professionaalseid kutsepedagooge.




Õpetajakoolituse ja kasvatusteaduse õppekavagrupihindamisotsus .LOE SIIT.


Milles siis kutsepedagoogigat kiideti, milles laideti ja mis vajab täiustamist ?
Toon alljärgnevalt välja mõned minu jaoks huvitavamad punktid.
Niisiis, auväärne hindajate kolleegium, kellest 2/3 moodustasid põhjanaabrid, professorid Soomest ,otsustasid näiteks selliselt :
  • Üliõpilaste väljalangevus on liiga kõrge, eriti esimesel aastal
  • Õppekava on üldiselt populaarne ning siia valitakse väga motiveeritud üliõpilasi 😊
  • Õppekava on väga paindlik
  • Üliõpilased soovivad rohkem võimalusi valida aineid erinevatelt kutsealadelt. Praegu on rõhk teeninduse valdkonnal
  • Soovitav on analüüsida ja korrastada üliõpilaste iseseisva töö koormust.( Kas liiga palju või liiga vähe ? Võta kinni. )
  • Õppekaval on puudus eestikeelsest erialakirjandusest
  • Tallinna Ülikool peaks koos teiste Eesti ülikoolide ja Haridus- ja Teadusministeeriumiga otsima aktiivselt strateegilisi ja uuenduslikke lahendusi kutseõpetajate vähesusega seotud probleemidele. (Meid ei jätku igale poole ! Kloonida ?)

Kasutati ka käeväänamise võtet ning mõned ilmnenud puudused tuleb kõrvaldada kiiremas korras :
  • Õppejõudude haridustase ei vasta kutsestandardis nõutud kvalifikatsioonile, mistõttu kannatavad üliõpilaste toetamine ja eesmärkide saavutamine ning lõputööde valmimine.Hea, et see ei jäänud märkamata !
  • Üliõpilased tuleb kindlustada erialaste õppematerjalide ja - vahenditega, k.a eestikeelse õppekirjandusega
  • Et õppekava-eriala saaks püsida elujõulisena ja mühinal areneda, tuleb panustada erinevate osapoolte vahelisele tagasisidestamisele ning huvigruppide ühistööle.
Järgmine hindamine viiakse läbi 7 aasta pärast e 2023 aastal.

Tugevused ja puudused 2015.a. SIIT.

Huvitav dokument ! 👍

12 aprill 2017

Õpetamine või rööprapsimine


No, kohe alguses pean tunnistama, et on ikka tore küll, kui saab ennast lükkida tasuta koolitusele, mida riigi poolt ärksamatele, kes netis oskavad infot kalastada, lahkesti ka jagatakse. 

Aga see selleks... Osalesin  11.aprillil Tampere Kutseõpetajate kõrgkooli koolitusel "Aja vaimus hinges õpetajana" (Ajan hengessä hengissä opettajana). Jäin selle rütmika pealkirja (soomlased ütlevad lööp ) tõlkimisega tõsiselt hätta. Aga kuni paremat võtta pole, lepin sellega.



Tampere Rakenduskõrgkooli aknast. Autori foto.

Koolituse eesmärk oli jagada kutsekooli õpetajatele teavet teemadel:
  • kuidas noored ja haridusest eemale jäänud õpilased õpivad 
  • mida teha, kui õpetaja vanad meetodid enam ei tööta
  • kuidas koolituses rikkuda piire
  • milline on tuleviku õpetaja, õpetaja tulevik
  • jagati ka Brasiilia koolisüsteemi kogemusi jms. 
Teen päevast põgusa kokkuvõtte.  
Minu jaoks on tore kokku saada teiste kutsepedagoogidega ja ühiselt arutleda põletavate teemade üle koolimaastikul. Seekord siis istusin Soome kutseõpetajate seltsis. Üllataval kombel tuli ette palju tuttavat ja nii sain varem omandatud teadmistele väärt kinnitust. Samas oli huvitav, kuid mitte enam nii üllatav, et ka Soome koolis tunnevad õpetajad samu inimlikke tundeid ja valutavad südant sarnaste olukordade pärast. Mõned näited: töökohustusi on palju, aega ei jätku, õpilased on passiivsed, ei taha õppida, puuduvad igasugused huvid ning suur hulk katkestavad õpingud. Väga palju esineb noortel ka terviseprobleeme eesotsas masenduse, depressiooni ja suitsiidse käitumisega.

Selgelt tulid esile põhiideed kaasaegsest õpikäsitusest ja elukestva õppe strateegiast.
Puudutati neid mõlemaid küll põgusalt, tehti noppeid siit ja sealt ning pikemalt peatuti üksikutel teemadel. Mind see sugugi ei häirinud, pigem vastupidi, sest olen mõlema dokumendiga põhjalikult tutvunud ja neist bloginud sedavõrd, et kujundlikult öeldes - tempel mällu kogu eluks.

Pigem soovisingi kuulda midagi uudset, enneolematut või nagu eputades öeldakse- epohhi loovat.



Ajafaktor. Kuhu poole ajarombi venitada ? Autori foto.
Niisiis, räägiti aja juhtimisest ning õpetaja töös ettetulevatest tähtsamatest ja vähem tähtsamatest asjadest. Samas kuigi õpetajate vastutus ja tööülesanded ajaga (märkamatult) lisanduvad, ei ole võimalik teha mitut asja korraga, mis omakorda seab meid valikute ette, millised kohustused on olulisemad teistest ning millised võib üldse tegemata jätta.

Kui on aga kiire ja oluline asi, tee see kohe !

Hea näide. Kui hoiad veeklaasi käes hetke, tundub see kerge, aga kui mitu tundi, muutub see aina raskemaks ja raskemaks, illustreeris lektor Juha Lahtinen oma loengut.
Õpetaja multifunktsionaalsus e rööprapsimine (multitaskingmultitaskaaminen) võib osutuda tõsiseks probleemiks, sest on märke, et õpetajale käib juba nüüd  üle jõu olla kutseõpetaja, tugiõpetaja, eripedagoog, sotsiaalpedagoog ja psühholoog ühes isikus.
Kohustusi on palju, aga leiti ka, et tihti ületähtsustatakse tööd ja niimoodi jäävad olulised väärtused, puhkeaeg, harrastused ja sotsiaalsed suhted defitsiiti. Aega ei saa venitada ning töömaania korral "kühveldatakse" seda isiklikust elust paratamatult vähemaks. Kuidas aga püsida kõige selle keskel tervena ja vitaalsena? August ei pääse välja seda sügavamaks kaevates -  tuleb otsida muu lahendus.

Üheks lahenduseks leiti olevat kohustuste ja ülesannete delegeerimine ning usalduslik suhe töökollektiivis, s.t  ise ei peagi kõike jõudma, vaid ülesandeid saab ja peab-võib jagada kolleegidega, alluvatega, kogukonnaga ning vastustuse võtmist p e a b õpetama õpilastele, seda maast madalast. Isejuhtiv õppija, elukestev õpe, õppima õppimine - kas tuleb tuttav ette? Samas leiti, et "jagav õpetaja" kui selline, on Soomes üsna uus ja veel võõristust tekitav nähtus, sest siinses kultuuris on harjutud ikka ise pusima, kõike endale hoidma ja hambad ristis hakkama saama. Õpivara jagamist nt netis hoiab tagasi teatud kadedus - nägin nii palju vaeva ja nüüd teine pääseb kerge vaevaga!



Uus ja vana õpetaja töös. Autori foto.
Sageli võib olla vanadesse mallidesse kiindunud õpetajal neist väga keeruline lahti lasta, seega ka õpilast usaldada ja temasse loota. Vanas kinni olek on tuttav ja turvaline. 
See ju töötav veel küllalt hästi !
Kuidas saab aga õpilane eduelamusi või kogemusi, kui talle pole antud vastutust.

Räägiti ka tänasest õpetajast kui suunajast, juhendajast, toetajast ja tagasisidestajast. Mis aga saab siis kui piirid hägustuvad ja tulevikus õpetajat enam klassi ees ei olegi, kas õpilane võib täielikult ise oma õppimise üle otsustada, õppimist juhtida ning eesmärgistada.

Kui puuduvad autoriteedid ja piirid, on ainult üks suur vabadus, kas pole tegu siis haridusliku anarhismiga? Just selliselt hakkasin ise kahtlema ...

Muuseas õppisin selgeks ühe uue võõrsõna, kuulsin mitut vaimukat metafoori ning sain lugemissoovitusi. Loomulikult äratas koolitus minus palju huvitavaid mõtteid.
                                                   ___________________________



SOOVITATUD ALLIKAD:

HITSA.(12.oktoober 2016). Lektor Kristjan Otsman. Kuidas leida aega ?

Daniel Kahneman. Kiire ja aeglane mõtlemine.2013 (Thinking, fast and slow)

Panen siia ka ühe Daniel Kahnemani huvitava-humoorika veebiloengu "The riddle of experience vs. memory".

Daniel Kahneman (sündinud 5. märtsil 1934) on Iisraelis sündinud Ameerika Ühendriikide psühholoog, kes pälvis 2002. aastal Nobeli majandusauhinna. Ta on läbi viinud märkimisväärseid uurimusi mitmes psühholoogia harus, näiteks käitumisökonoomikas (Wikipeedia).

10 aprill 2017

Kutseõppe eripedagoogi roll ja väljakutsed Soome kutsehariduses


Lühendatult soome keelest vahendanud Küllike Adamson

Tampere Rakenduskõrgkooli blogis kirjutab autorite grupp: Maija Hirvonen, Eija Honkanen, Hanna Ilola, Pirkko Kepanen ja Päivi Pynnönen oma artiklis „Kutseõppe eripedagoogi oskusteabe ühine arendamine kutseõpetajate kõrgkoolides“ (Ammatillisen erityisopettajan osaamisen yhteistoiminnallinen kehittäminen ammatillisissa opettajakorkeakouluissa) kutseõppe eripedagoogi väljakutsetest ja rollist Soome kutsehariduses.

Kutseõppe eripedagoogiks saab Soomes õppida viies erinevas kutseõpetajate kõrgkoolis üle maa.(Tegemist on siis eripedagoogiga, kelle ülesanne on toetada erivajadustega õppijaid just ameti – ja kutsekoolides).

Artiklis kirjutatakse, et kuigi õppekavade koostamisel ja koolituse arendamisel on tehtud kõrgkooliti koostööd varasemaltki, otsustati tööd veelgi tõhustada, mille tulemusena koostati aastal 2012 kutseõppe eripedagoogikoolituse kvaliteedisoovitused, kuhu on üles täheldatud eripedagoogide oskusnõuded. 

# erilistest sarnasteks # 

Kutseõppe eripedagoogi tööd määratleb nii kutsehariduse struktuur kui eripedagoogika. Kutsehariduses toimuvad muutused on seotud ühiskonnas toimuvate muutustega. Koolitus kohaneb ja kujuneb muutuste mõjul. Tänase kutsehariduse ülesanne on koostada paindlikke ja individuaalseid õppekavasid ja edendada varem õpitud oskuste tunnustamist ning arvestada varasemaid sooritusi õppekoormuse hulka.
Hirvoneni (2006) poolt Jyväskylä Rakenduskõrgkoolis tehtud uurimus kutseõppe eripedagoogi tööst näitas, et eripedagoogide töö on muutunud oluliselt kahe viimase aastakümne jooksul. Tugev kutseidentiteet erivajaduslike rühmade õpetajana on muutunud kaasava (inklusiivse) haridusega ühiskondliku rolli suunas. Tänapäeval on kutseõppe eripedagoogid omaala spetsialistid eripedagoogilistes küsimustes, aga töö on osaliselt määratlemata, kirjutavad autorid. 

            # kolmikroll #

Töö mitmetahulisus, kolmikroll oma kutseala, pedagoogika ja eripedagoogika spetsialistina esitab teadmistele ja erialasele arengule omi nõudeid. Ühist ja selget arusaama kutseõppe eripedagoogi ametijuhendist üleriiklikult ei ole, kuigi regionaalselt, õppeasutuse tasemel on arendustööd tehtud, tõdevad autorid.
Euroopa eripedagoogika arenduskeskus (2012) määratles kaasava õpetaja profiili, mis koosneb neljast põhipunktist :


Foto. Pixabay
  • Õpilase eripärade väljaselgitamine
  • Kõikide õpilaste toetamine
  • Koostöö teiste õpetajatega
  • Individuaalne ametialane täiendamine

Kutseõppe eripedagoogi ülesanne on võtta vastu kaasava hariduse väljakutse ja vastavalt muutunud olukorrale arendada oma töös vajaminevaid pädevusi. Hariduslik seadusandlus ja õppekavade ülesehitus suunavad hariduse arengut inklusiivse, kõigile ühtse kooli suunas.
Hiljutised ja tuleviku muutused kutsehariduses eeldavad suuremat koostööd huvigruppide vahel. Viimane uuendus, üleminek teadmispõhisele haridusele, nõuab koolituspakkuja tasandil koostööd sisuka hariduse väljatöötamiseks. Iga õpilase individuaalse õppekava väljatöötamine õnnestub vaid siis, kui kõik õpetajad panustavad ja suunavad õpilast tema eesmärkide suunas.

                                                          # koostöö #

Uue ettepanekuna tuleb Soome kutsehariduses tõsta töökohal toimuvat õpet. Ettepaneku järgi võetakse koolituslepingu mudel kasutusele 1.1.2018. Selline muudatus toob kaasa palju küsimusi. Samas on vaja teha erinevatel osapooltel tihedat koostööd vältimaks võimalikke ohte. Uuendust planeerides peab töökohal tähelepanu alla võtma õpilased, kes ei suuda iseseisvalt ilma piisava juhendamise ja toeta täita neile antud ülesandeid.   
Uuringu järgi võib olla koostöö tegemisel nii takistusi kui edendavaid tegijaid. Takistuseks võib olla hirm, et enda teadmised on puudulikud või et kolleeg kasutab ära teise materjale selleks, et lihtsamalt läbi ajada. Positiivse poole pealt nähakse edendava tegijana interaktsiooni, meeldivat õhkkonda, oskusteavitamist, mõju enesehinnangule, leitakse, et tõuseb töömotivatsioon, paranevad inimestevahelised suhted.

Igal juhul, kutseharidus on suurte muutuste keskel, seda vähenevate ressurssidega, tõdevad autorid. Õpetajahariduse regionaalsed teadmised, oskused ja visioonid on jõudnud nüüdseks kõikideni igapäevaseks kasutamiseks. 
Artikli lõpus kinnitatakse, et tänaseks on olnud võimalus erinevate sidusrühmade ja partneritega kokku panna ja edendada kutseõppe eripedagoogide oskusnõudeid ning kindlustada niimoodi töö kvaliteet kõigile Soome eripedagoogidele. 

Elukutse ja amet


Puust ja punasega !




ALLIKAS

Eesti Keele Instituut.Keelekillud.[Video].

Hirmust, usaldusest ja õnnehormoonist


Soome keelest vahendas Küllike Adamson

Tuomo Loukomies kirjutab oma blogiartiklis „Naermine puhkeruumis keelatud !“ (Nauraminen kahvihuoneessa kielletty!) hirmust õppimisel ja töökeskkonnas ning õnnehormoonist. Ta kirjutab, et hirm paneb meid tegutsema. Hirm on jõud. 
Või kas ikka on nii ?
See oleneb siiski olukorrast ja ajast. Hirm võib olla jõuallikas ja motivaator lühema aja jooksul ning kriisisituatsioonis, see võib toimida lühiajaliselt ka tööelus. Üldisemalt võttes on aga hirm üks ebatõhusamaid motivaatoreid inimeste jõudlusele pikemas perspektiivis.



 # hirm ja õppimine #

Foto.Pixabay
Jämedalt võib öelda, et kui kardad, siis ei mäleta. Ja kui ei mäleta, siis loomulikult ei ole võimalik ka õppida. Kõigil, kellel on olnud hirm õpetaja ees, teavad seda. Kui hirm on olnud aga selline, kus samas on valitsenud ka usaldus, siis ei ole olnud tegemist päris hirmuga, vaid range autoriteediga. 
Ta möönab, et õppimise juures tuleb see enamasti kasuks. 
Vahel „rangeks õpetajaks“ peetud õpetaja on olnud tegelikult turvaline õpetaja, kelle autoriteedi haardes on olnud turvaline õppida.


# naer jätta, marss tööle #

Tööelus toob hirm kaasa tohutud kulud terviseprobleemide ja tööefektiivsuse (ebaefektiivsuse) näol. Lugusid hirmust töökeskkonnas võib lugeda raamatust „Pelollajohtaminen on perseestä.“, kus tuleb karmilt esile Soome tööelu argipäev. Ka selle alapeatüki pealkiri tuleneb sellest, kirjutab ta, et ühel töödejuhatajal on kombeks kasutada alluvatega suhtlemisel sõjaväeterminoloogiat. Naermine puhkenurgas on keelatud. Pidev töötajate järgi luuramine lubatud. Millised on aga töötulemused? Tulemused on, aga kesised.

# hirmust üle #


Mis aga kõrvaldaks hirmu õpisituatsioonist, töökohal ja kodus ? Lihtsaim vastus on – usaldus.
Kui usaldad tiimi, õpetajat, juhatajat või abikaasat, siis ei pea sa kartma. Milline juhataja või õpetaja on aga usalduslik ? Siinpuhul kaks lihtsat vastust: ole avatud ja anna vastutust. Ava mingi pool iseendast, muutu inimeseks. Anna vastutust ja autonoomiat parasjagu selliselt, et õpilased või alluvad saaksid ise otsustada ning samas ka õnnestuksid neile usaldatud ülesannetes. Usalda inimesi. Usaldus on samas oluliselt tähtis tootlikkuse ja töötervishoiu seisukohalt. Ta kirjutab, et Paul J. Zak on uurinud neurobioloogias usalduse faktorit ja avastanud omavahelise seose usalduse ja oksütotsiini e õnne(armastuse)hormooni vahel. Avastuse kohaselt lisab oksütotsiini hulk ajus usaldust. J. Zaki uuringutest on ühtlasi selgunud, et nendes töökollektiivides, kus on kõrge usaldussuhe on ka:
  • 74% vähem stressi
  • 76% rohkem lojaalsust
  • 13% vähem haigestumisi
  • 50% suurem tootlikus
Loukomies ei usu, et koolides on seda uuringut vaadeldes olulisi erinevusi õpitulemustes.
Loogika töötab siis nii: need teod, mis kogukonnas suurendavad õnne(armastuse)hormooni- e oksütotsiini nagu kiitmine, kommunikatsioon, konkreetselt püstitatud eesmärgid ja nende saavutamine, rühmas õnnestumine ja paljud teised sotsiaalset ühtekuuluvust lisavad teod, lisavad ka inimeste usaldust üksteisesse. Usaldus omakorda lisab lojaalsust, motivatsiooni, tööga rahulolu, õpitahet ja kõike muud positiivset.

Lõpetuseks kirjutab Loukomies nii, et kui töökohas ja koolis, töötamisel ja õppimisel oleks rõhuasetus kolmel asjal, siis need oleks:
    1. Usaldus
    2. Kommunikatsioon 
    3. Empaatia

04 aprill 2017

Külaskäik Tampere Teeninduskooli


Jaanuarikuus oli mul hea juhus külastada avatud uste päeval Tampere Teeninduskooli (Tampereen Palvelualan Ammattiopisto), millest tegin alloleva ülevaatliku videoreportaaži.



Üks minu jaoks oluline tõik vestlusest selle kooli puhastusteeninduseriala õpetajaga väärib siinkohal veel äramainimist. Nimelt ühel või teisel moel omaala inimestega suheldes tuleb alati ilmsiks sinu arengu- või enesemääretluspädevus, kas siis ridade vahelt või öeldakse seda otse kaasvestleja poolt. Ehk kui mainisin, et olen rahvuselt eestlane, sain kiita ja tagasisidet oma väga hea soome keele eest. Soomlased ei ole varmad kiitusi jagama ning seda enam toetab taoline tunnustus keelt edasi lihvima.

Ühtlasi sain jagada omapoolseid kiidu- ja õpetussõnu puhastusteeninduse õpetajale, kes ,üllatus üllatus, õpib koos kaasaga eesti keelt ! Oli tõeline rõõm olla ehe eestluse kandja ja keeleõppe innustaja.



Kooli tutvustav infotund. Autori foto.