30 märts 2017

Juhtumi analüüs filmi "About Schmidt" protagonisti näitel



Filmist lähemalt ... "Schmidti teekond" jutustab melanhoolse alatooniga ja musta huumoriga vürtsitatud lihtsa loo äsja pensionile jäänud 66-aastasest kindlustusmüüjast Warren Schmitdist (Jack Nicholson). Elus on Warrenil täita erinevaid sotsiaalseid rolle – ta on pensionär, tütre isa, abikaasa, äi, ristiisa, sõber, endine üliõpilane. Mehe elusündmusi hakatakse jälgima peale pensionile jäämist ning väga eripalgeline sündmuste ampluaa mahub umbes poole aasta sisse. See pool aastat on aga kujutatud režissööri poolt sellisena, et tundub nagu enne seda polekski mehe elus midagi olulist juhtunud.
Niisiis, Warrenil on aeg pensionile jääda ja mehele korraldatakse firmas lahkumispidu uhkete tänukõnedega. Mees on ülevoolavast auavaldusest kõrvuni liigutatud ning see on filmis pea ainuke kaader, kus mehe näos on endaga rahulolev ilme ja särav muie ning ta tunneb ennast tähelepanust kõrvuni liigutatuna. On näha, et mees naudib ilmselgelt püünel olemist. Teiste töökaaslaste hulgas peab kõne ka tema kingadesse astuv noor kindlustusagent, kes mainib, et mees võib igal ajal oma vanast töökohast läbi astuda ja talle oma nõu jagada. Kui mees aga mõne aja pärast kontorist tõepoolest läbi astub, selgub, et abi seal kõige vähem oodatakse ning ta saadetakse ettekäändega kontorist välja. Möödudes prügimajast märkab mees, et tema toimikud ja dokumendid on tõstetud prügikonteinerite kõrvale. Uue eluetapiga harjumine osutub keeruliseks ning peagi tunneb mees ennast mittevajalikuna ja tühisena.
Ka oma ainukese lapsega, täisealise tütre Jeanniega, keda ta nii väga jumaldab ja kes on talle silmatera, on suhted leigenenud ja läbikäimine põgus. Isa ootused tütre suhtes põrmustas uudis tutvumisest kellegi „tühise“ vesivoodi müüjaga ning hilisem pulma uudis. Isa kardab, et ta tõugatakse tütre elust täielikult välja. Warrenil on raske leppida sellise peigmehega ja ta teeb viimse hetkeni katseid, et tütart ümber veenda, kuid kasu sellest ei tõuse.
                              
                                     -------------------------    ஸ    -------------------------                         
Kes on see vana naine 
tema majas …

Warren on abielus olnud 42 pikka aastat ning selle aja jooksul on abielust saanud hall rutiin. Vaatamata sellele, et Warreni naine on igati laitmatu, puhtust armastav ja eeskujulik koduperenaine, juhib ja valitseb ta mehe elu märkamatult, kuid kindlal emalikul viisil. Pedantselt korras kodu, regulaarselt toimuvad pereüritused, ninaesine ja puhas pesu on mehele iseenesest mõistetavus. Paraku ei ole tuhvlialune mees aga kõigega absoluutselt nõus ning sisimas tõstab pead mässumeelsus. Kuid jõuetus midagi muuta või kartus muutuste ees ei lase tal sekkuda naise mõneti alandavasse elukorraldusse (vetsus ei piisa sellest kui prilllaud üles tõsta, vaid häda tuleb ajada naise soovil üksnes ja ainult istudes). Viimasel ajal ärritab teda aga naisega samas ruumis olemine, rääkida pole enam millestki ning ta leiab ennast üha sagedamini küsimas, kes on see vana naine tema majas.

Tagasihoidlikul mehel pole ka peaaegu üldse sõpru, vaid üks lähedane sõber ning ülejäänud naise tuttavad, kellega peab läbi käima.
Ühel päeval satub mees televiisorist nägema üleskutset toetada rahaannetustega Aafrika laste haridust ning kuna ta tundis peres ennast niigi mittevajalikuna, haaras ta kohe võimalusest kinni. Nii ta kirjutaski kirja 6-aastasele Ndugule.

Kui ta oli kirja posti viinud ja koju tagasi jõuab, leiab ta naise liikumatult põrandal lamamas, kes, selgub, on saanud südamerabandusse. Naise surmaga saabub mehe ellu segadus ja tühjus. Kui varem oli naine tema eest kõik valmis mõelnud ja ära toimetanud, siis nüüd kukub elukorraldus kokku. Enese eest hoolitsemine, pesemine, riietumine, söömine, iseseisev majapidamine ei tule välja. Ta ei igatse taga niivõrd naist, vaid pigem ta ei mõista miks asjad ei toimi enam nii kui enne.

Peale kahenädalast masendusperioodi otsustab mees, et nii enam jätkata ei saa ja otsustab oma eluga edasi minna. Ta sõidab marketisse, tassib matkaauto, mille on spetsiaalselt pensionipõlve veetmiseks muretsenud, maast laeni toidukraami täis ja otsustab külastada vanu tuttavaid paiku, ühtlasi sõidab ta läbi endisest kodulinnast ja astub sisse oma vanasse ülikooli. Seiklusrikka reisi jooksul otsustab ta teha lähemalt tutvust ka tütre uue perega ja osaleda seal korraldatavas noorpaari pulmas. Pulmade toimudes mõistab Warren viimaks, et tal ei ole enam võimalik midagi muuta ja parem on tütrel lasta minna, soovides talle pulmalaua kõnes õnne abielus.

Pikalt reisilt lõpuks koju saabudes leiab Warren eest palju posti ja muuhulgas ka kirja 6-aastaselt Ndugult. Nunna poolt kirjutatud kirjas seisab, et kahjuks ei oska väike poiss veel ise lugeda ega kirjutada, aga talle meeldivad Schmitdi kirjutatud kirjad ja ta hindab saadetud majanduslikku toetust väga. Kirjaga koos on ümbrikus poisi joonistus, kus kaks naeratavat kriipsujukut hoiavad päikese all teineteisel käest kinni. Joonistust vaadates lähevad mehe silmad märjaks, sest ühtäkki ta mõistab, et vaatamata kõigele, on ta kellelegi oluline ning tema elul on tähendus.

                                      
-------------------------------       --------------------------------
                   
             Ja lõpuks ei mäleta enam keegi 
et sa oled olemas olnud

Sharan B.Merriam (2005) kirjutab oma artiklis How adult life transitions foster learning and development, et ülemineku etapid täiskasvanu elus on muutuste perioodid, mis vahelduvad stabiilsuse perioodidega.
Filmi peategelase aastakümned on veerenud abielu ja tööelu jooksul tasaselt ja muretult. Tavalise inimese tavalises elus ei oleks nagu mitte midagi toimunud. Aastakümneid punktuaalselt sisse töötatud elurutiin töö ja kodu, kodu ja töö vahel ei ole andnud võimalusi mingiteks ootamatusteks. Ka ühe töökoha pidamine kogu tööelu jooksul annab märku sellest, et peaosalisele tegelikult sobib rutiin ja sisse tallatud rada, mis kummardub mehe kohal paksu turvalise ja muretu vaibana. Ehk on mees elust niivõrd võõrdunud, et ei mäletagi, kuidas võiks olla teisiti. Ühe pragmaatilise seigana annab kodusest rutiinist aimu naise katse sellest välja rabeleda ning ta murrab mehele truudust.  Tegemist oli ootamatu sündmusega, sest mees arvas, et peres on kõik korras. Tõsi, see toimus juba kakskümmend aastat tagasi ja mees suudab selle surnud abikaasale andestada, mõistes, et oli tõepoolest tol ajal liigselt tööle pühendunud ja ei osutanud naisele piisavalt tähelepanu. Mees on nii tööl kui kodus selgelt kuulekas käsutäitja, kui oma ideede realiseerija. Ilmselt on seda mõjutanud flegmaatiline ja isegi apaatne karakter või ei suuda ta keskenduda mitmele tegevusele korraga. Ehk teisisõnu peategelane on hoidnud oma elumustrit stabiilsena kogu elu vältel ning ta on sellest hästi teadlik. Ta ütleb tähenduslikud sõnad:“ Ja lõpuks ei mäleta keegi enam, et sa oled olemas olnud.“
Samas saab peategelase eemaletõukavaks kujunenud suhteid naisega vaadata kui magavat üleminekut. Kui abielludes oli naine noor ja ahvatlev, siis nüüd on ta muutunud märkamatult eemaletõukavaks, vananenud ning iga tema liikumine ärritab meest. Kes on see vana naine tema majas, küsib peaosaline viimasel ajal imestunult.
Peaosalisel oli palju oodatud üleminekuid ning nendega seotud sotsiaalsed rollid kujundavad tema elusstruktuuris muutusi või üleminekuetappe. Ta oli üliõpilane, tööline, abielumees ja noor isa „õigel ajal“, siis kui ühiskond seda kõige rohkem eeldas. Need on oodatud elusündmused. Tõsi, ta soovis elus saada kõrget töökohta ning pääseda äriajakirjas esikaane meheks, kuid see unistus ei realiseerunud. Toimus isiklik mittesündmuse üleminek, mida ta ootas, aga mida ei toimunud.

                                               ------------------    ஸ   ---------------------

Küsimus on, 
et mida ajaga peale hakata


Ühe oodatud üleminekuna saabub aeg pensionile minna. See ei ole järsk muutus, vaid ammu ette teada ning ettekuulutatud eluetapp. Ta on juba pikka aega jälginud enda füsioloogilist vananemist - kortsus nahk, lott lõua all, laienenud veresooned on tegelikud ja fundamentaalsed ettekuulutajad ning aega tagasi ei keera.
Küll aga tuleb uue olukorraga kohaneda ning harjuda. Vana mall ei tööta enam ja sisse tuleb viia uus taktika. Hommikune automaatne ärkamine kell 7 ei ole enam vajalik, tööle kiirustada pole vaja, pole vaja selga tõmmata ülikonda ning sätida ette lipsu. Küsimus on, et mida ajaga peale hakata. Kuidas võtta vabalt ? Mees on aga vaikselt sellele mõelnud ning muretsenud pensioni põlveks tohutu matkaauto, millega maad läbi sõitma hakata. Sellist tulevikku lükatud unistuse realiseerimist „ kui kunagi pensionile jään, küll siis alles hakkan rändama“ võib nimetada viivitusega üleminekuks. Seega, kui sotsiaalses elus toimuvad muutused, näiteks töötegijast saab pensionär, siis sunnib see mittetöötavad elustruktuurid üle vaatama ja asendama uutega.

Ainukese tütre suhtes on isa ootused kõrgemad, kui elu talle seda ette üritab veeretada. Abielu kuulutus tühise vesivoodi müüjaga ja elamine peigmehe lillelastest perekonnaga, ei lange kokku isa ootustega ega maailmapildiga ning ta üritab igati tütart ümber veenda, et suhe lõpetada. Need on mehe elus virvendavad sündmused, mis muudavad ka tema elu ärevaks. Küll aga kulmineerub see lõpuks pulmakõnega lahtilaskmise faasiga , kus ta mõistab, et ei ole mõistlik lõputult tütre soovide vastu sõdida - on aeg ise edasi liikuda ja lasta tütrel minna.


                               ------------------------------         --------------------------------

Ellu saabub eufooriat tekitav järsk
vabanemine

Naise äkiline surm oli peaosalisele dramaatiline ja valulik kogemus, kuid samas pääsemine tülgastavast pikast abielust. Filmis on seda kujutatud WOW hetkena, mis on mehele eufooriat tekitav järsk vabanemine, kus ühtäkki võibki ise otsustada ja võibki ise mõelda ja teha seda, mida aga hing ihaldab, ilma, et peaks naise pealesunnitud või alandavate plaanidega nõustuma. Seda kujutatakse läbi värvika vabastava vetsustseeni, kus mees taipab, et nüüd ei peagi enam istudes kusema, vaid seda saab teha esimest korda aastakümnete jooksul püsti. See on kujundlik pääsemine kammitsevast suhtest ja puhas iseotsustamise nauding - kusemine püsti täiel rinnal 360 kraadi, lastes täis kogu dušširuumi - poti, seinad ja põranda. Mees on fakti ees, et nüüd lesepõlves tuleb elukorraldusega ise hakkama saada ja paljud asjad selgeks õppida. Seega, õppimine, mis leiab aset üleminekuetapis, võib olla täiendav või arendav.
Selleks, et üleminek oleks arendav, transformatiivne, tuleb peategelasel kohaneda muutusega, lahendada probleeme ja neutraliseerida stressi. Merriam kirjutab muuseas, et lisaks peab olema valmis minema kannatamise ja kaootilisse elu üleminekusse, et jätkata vitaalsena ja tulla välja teiselt poolt uute hoiakutega ning korrastatuma minaga.
Mees võtab kahenädalase leina järel vastu olulise otsuse ja sõidab matkaautoga külastama vanu tuttavaid paiku. Nii olid nad juba varem naisega otsustanud, aga nüüd kui naine surnud, otsustab mees kindlalt, et sõit ei jää sellepärast seisma. Selliselt käitudes neutraliseeritakse  dramaatilisi elumuutusi.
Ees on veel üks üleminek. Kui mees mõistab, et ta on mittevajalik nii tööelus kui perele, siis et oma armastuse ja hoolivuse vajadust realiseerida, otsustab ta toetada majanduslikult Aafrikas õppivat 6-aastast Ndugut ning hakata tema ristiisaks - uus sotsiaalne roll. Seega katsetas mees uut käitumismalli ja strateegiat, et ennast elus mugavalt ja tasakaalukalt tunda ning kuuluda kuhugi. Kui mehe praegused elumudelid ei tööta, siis ta vaatab need üle ja teeb elukorralduses muudatusi.

Merriam (2005) kinnitab, et õppimine saab toimuda siis, kui kogemus on piisavalt ebamugav ja rahutuks tegev, et me ei ignoreeriks seda, vaid otsiksime sellest väljapääsu ja juurdleksime selle üle sellest pääsemise nimel.

         
    -----------------------------        -------------------------------
Primaarne täiskasvanu koolituses
on ühine hooliv suhtumine ja toetav hoiak  


Juhtumi analüüs oli minu jaoks tõeline tuleproov, mis andis võimaluse ennast testida selles, kui hästi õnnestub kutsepedagoogil täiskasvanud õppijaga esmakordselt kohtudes temast tõene pilt saada, selgitada välja tema karakter ja sealt omakorda ära tunda võimalikud üleminekud ning õpivajadused. Võin kinnitada, et selline peategelase detailideni lahti harutamine oli lisaks ka mentaalselt räsiv, sest tegelaskuju parimaks mõistmiseks tuli asetuda peaosalise olukorda.
Juhtumi analüüs tõi aga selgelt välja tõsiasja, et kui me õpetajana soovime täiskasvanud õppija õppimist parimal moel toetada, peame esmalt mõistma, millistes üleminekuetappides täiskasvanud parasjagu on, milline on tema taust, miks ta on siin klassis jne.

Lõpetuseks võib öelda, et inimese sisse on keeruline näha ja õpetajal puuduvad selleks selgeltnägija võimed, seega on oluline, et õppijat (abivajajat) ümbritseks hooliv sotsiaalne võrgustik eesotsas lähedaste ja pereliikmetega. Selline seljatagune aitab kutsepedagoogil reageerida võimalikule stressile, mõista märke muutunud käitumises ja lähtuvalt ka kasutusele võtta toetavad abinõud. Olen kindlal seisukohal, et täiskasvanu koolituses primaarsem faktiteadmistest on ühine hooliv suhtumine ja toetav hoiak.

Kiitus sulle, et jõudsid pika kirjatüki lõpuni lugeda    👀


ALLIKAD

Merriam, S. (2005). How adult life transitions foster learning and development. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ace.v2005:108/issuetoc
Payne, A. (Režissöör). (2002). About Schmitd [Film].

26 märts 2017

IV osa. Muutuv õpikäsitus ja õppemeetodid




ALLIKAD

Karm, M. (2013). Õppemeetodid kõrgkoolis. Tallinn: SA Archimedes. http://primus.archimedes.ee/sites/default/files/Oppemeetodid.pdf
Rekkor, S., Konno, M., & Kana, A. (2009). Sissejuhatus reisimise, turismi ja vaba aja veetmise valdkonna kutseõpingutesse. Aktiviseerivad õppemeetodid.[2017, märts 11].
 http://cmsimple.e-ope.ee/turism/?4._Efektiivne_%F5ppimine:%D5ppemeetodid
Vaikjärv, T., & Pilli, E. (s.a). Ümberpööratud klassiruumi meetod kui õppija vastutuse kujundaja. lk 166-175.  http://www.ksk.edu.ee/wp-content/uploads/2016/01/KVYOA_20_10_Pilli_Vaikjarv.pdf
SA Kutsekoda. (2016). Töö ja oskused 2025. Tallinn: K-Print.
 http://oska.kutsekoda.ee/wp-content/uploads/2016/04/Tulevikutrendid-1.pdf

III osa. Muutuv õpikäsitus ja õpilane


Tunnistan, et õpilase rolli määratlemine muutuvas õpikäsituses on mulle üsna keeruline, sest õpilaseks võib antud juhul olla igaüks, igal pool ja igal ajal. Parim eeldus õpetatud saada on siiski õpilase avatus, oskus ja tahe õppida.
Panen alustuseks ühe foto, mis on tehtud TATEis Moodsa Kunsti Muuseumis Londonis ja millel on üks sõnum - me oleme kõik väga erinevad.



ALLIKAD

Eesti Haridusministeerium. (2014). Eesti elukestva õppe strateegia 2020.Tallinn. https://www.hm.ee/sites/default/files/strateegia2020.pdf
SA Kutsekoda. (2016). Töö ja oskused 2025. Tallinn: K-Print.  http://oska.kutsekoda.ee/wp-content/uploads/2016/04/Tulevikutrendid-1.pdf
Pedaste, M., Tamm, A., Leijen, Ä., & Bark, A. (2016). Nüüdisaegne õpikäsitus . [Slaidiesitlus]. Tartu Ülikool. Allikas: https://docs.google.com/presentation/d/1puq_HZ29UC8gvBpCcreo_bAzS1jFImJcgnwb9OLMK84/edit#slide=id.p4

II osa. Muutuv õpikäsitus ja õpikeskkond


I osas kirjutasin muutuvast õpikäsitusest ja õpetaja rollist seal. Nüüd jätkan loogilist radapidi õpikeskkonna rollist muutuvas õpikäsituses.
ALLIKAD :

Ruus, V.-R. (2015). Muutunud õpikäsitus.Ettekanne Loovaharidus Eesti moodi IV seminaril: “Õpetaja on loov” [ 2017, märts 8]. http://loovharidus.ee/muutunud-opikasitlus/

Eesti Haridusministeerium. (2014). Eesti elukestva õppe strateegia 2020.Tallinn. https://www.hm.ee/sites/default/files/strateegia2020.pdf

Loo, jaga ja rõõmusta !



Üsna hiljuti, 2016. aasta lõpus kirjutasin peale erialase õpivara kaardistamist oma artiklis nördinult järgmist.


Selline AUK sundiski alustama oma erialase e-õpivara koostamisega. Hakkasin ägeda hooga pihta, võtsin kohe ette nii soome- kui eestikeelse e-õpivara arendamise, vorpisin valmis hea portsu, testisin nii tütre kui tuttavate peal ning suureks imestuseks ei lasknud tulemused ennast kaua oodata. 
Pean kohe ka ütlema, et koostatud mängud ei ole kujunduselt keerukad ega nende hulk mingi mega suur. Ühelt poolt oleks see hulljulge isu ja puhas ulme katta algajal õpetajal kahe riigi kutseharidus pimestamiseni õpiülesannetega, teiselt poolt, olgem ausad, ...  never say never.
Ajan näpuga ka statistikarida ja sealt vaatavad vastu juba kolmekohalised arvud. 
Loo-mu-li-kult olen hoos, sest kokkuvõttes saan täita haigutavat tühimikku õpirõõmuga.


Ja siia lõppu veel manitsusi Eesti elukestva strateegia 2020 trükisest, mis ütleb, et digitaalse õppevara kasutamine õppetöös aitab õppimist köitvamaks muuta ning avardab elukestva õppe võimalusi. Kogu elanikkonna parem tehnoloogia kasutamise oskus ja innovaatilisus aitavad kaasa tootlikkuse kasvule majanduses.
.... 🚲 ....

ALLIKAS

Eesti Haridusministeerium. (2014). Eesti elukestva õppe strateegia 2020.Tallinn. https://www.hm.ee/sites/default/files/strateegia2020.pdf

19 märts 2017

Armastus Norra piletiautomaadi vastu - MORE SCREENS, LESS CHOICE !

Selline huvitav kogemus tardus Norra reisilt.
Ettevaatust ✋tegemist on toote arvustusega, mis võib tekitada vastupandamatut huvi !




 ALLIKAD


09 märts 2017

I osa.Muutuv õpikäsitus ja õpetaja



ALLIKAD

SA Kutsekoda. (2016). Töö ja oskused 2025. Tallinn: K-Print. 
Ruus, V.-R. (2015). Muutunud õpikäsitus.Ettekanne Loovaharidus Eesti moodi IV seminaril: “Õpetaja on loov” [ 2017, märts 8].
Eesti Haridusministeerium. (2014). Eesti elukestva õppe strateegia 2020.Tallinn. https://www.hm.ee/sites/default/files/strateegia2020.pdf

08 märts 2017

Peegeldus Sharan B.Merriami artiklist




ALLIKAS

Merriam, S.B. (2005). How Adult Life Transitions
Foster Learning and Development. New     
Directions for Adult and Continuing Education.