Fotod ja tekst Küllike Adamson
- Soomes süüakse ligi 2 miljonit kilo hobuseliha aastas
- Soomlaste toidulauale reisib ka Eesti päritolu hobuseliha
- Värsket hobuseliha saab osta turgudelt ja hobuseliha sisaldusega vorsti igast marketist
Pekka on Soomes Tampere
turul (Tampereen Kauppahalli) lihakaupmehena töötanud 34
aastat. Ta üllatub minu juttu kuuldes,
et eestlastel ei ole kombeks hobuseliha süüa.
-Miks küll eestlased hobuseliha
ei söö!? See on ju liha raiskamine.
Pekka tutvustab mulle
uudishimulikule suurima heameelega letis olevat hobuseliha väljapanekut, loetleb
üles mind huvitavad liha omadused ja tõstab kandiku lausa nina alla. Seejärel ulatab
ta kahvliga paar suuremat tükki maitsmiseks. Üks kuumsuitsu ja teine külmsuitsu
soolaliha. See on minu esimene hobuseliha kogemus.
-Hobuseliha on Soomes hinnatud,
soomlased armastavad hobuseliha ja see läheb väga hästi kaubaks. Eriti on see
kuum kaup restoranipidajate jaoks, kes selle mult esimestena käest kahmavad.
Hobuseliha maitseb jumalikult ja lausa
sulab suus. Teen Pekkale selle eest komplimendi ja mees lööb särama.
-No, hobuseliha ongi maitsev,
omanikud on oma loomi hästi hoidnud. Hobused saavad palju liikuda ja neid hellitatakse
parima toiduga. Muuseas, lihal on ka väga madal rasvaprotsent.
Mulle hakkas silma hoopiski turul
müüdava hobuseliha üsna krõbe hind. Nii maksab külmsuitsutatud soolaliha 59,90
eurot kilo ja kuumsuitsu sink 24, 80 eurot kilo.
Lõpetuseks lisab Pekka, et hobuseliha ostetaks palju rohkemgi, kui vaid omanikud viiks oma hobuseid tapamajadesse.
Tampere siseturul (Tampereen Kauppahalli) on müügil suures valikus hobuseliha. Hinnad on krõbedad ja ulatuvad 60 euro ringi kilolt. Foto Küllike Adamson
|
Soomes on lisaks turgudele hobuselihast tooted müügil igas marketis. Näiteks sisaldavad marketis müügil olevatest suitsuvorstidest hobuseliha enamasti kõik Meetvurstid, paljud salaamid ja muud lihatooted.
Hobustele 13 tapamaja
Tampere linna võib pidada ühtlasi Soome hobuseliha pealinnaks, sest maakonnas asub suurim hobuseid vastuvõttev
tapamaja Liha Hietanen Oy. Ühtekokku on
Soomes 13 tapamaja, kuhu saab viia nii
hobuseid kui ka ponisid.
Hobuseliha hakati Soomes sööma
19.sajandi lõpus ja enne seda peeti hobuseliha inimese toidulaual tabuks. Soome
kombekohaselt maeti loom oma talu põllu serva. Mõned teevad seda tänapäevalgi.
Muude võimalustena võib lasta oma
hobuse krematooriumis tuhastada, matta spetsiaalsele hobuste surnuaiale või loovutada
väetise tootmiseks. Näiteks olenevalt hobuse kaalust, võib ainuüksi tuhastamine
omanikule maksma minna kõvasti üle 1000 euro.
Hobuseliha jõuab soomlaste toidulauale ka Eestist
Soomlane sööb kokku ligi
2 miljonit kilo hobuseliha aastas.
Soome
hobuseliidu andmetel oli 2017.aastal Soomes hobuseid kokku 74 400, kellest tapamajadesse
ja inimtoiduks läks vaid murdosa. Näiteks
2017.aastal 1231 hobust ja 2018.aastal kõigest 1057 hobust.
Kuna
Soomes ei kasvatata hobuseid liha saamise eesmärgil ja hobustest saadav lihatoodang
on viimaste aastatega langenud, siis nõudluse rahuldamiseks ostetakse põhiline
osa hobuselihast sisse.
Nii osteti Soome 2017. aastal täiendavalt
üle 1,5 miljoni kilo välismaist hobuseliha Argentiinast, Brasiiliast, Uruguaist,
Prantsusmaalt ja mitmetest teistest suurematest hobuseliha tootvatest maadest.
Ühtlasi selgub hobuseliidu
avaldatud andmetest, et hobuseliha on soomlaste toidulauale jõudnud ka Eestist.