22 juuni 2019

Soome lihakaupmees: miks küll eestlased hobuseliha ei söö!? See on ju raiskamine.


Fotod ja tekst Küllike Adamson

  • Soomes süüakse ligi 2 miljonit kilo hobuseliha aastas
  • Soomlaste toidulauale reisib ka Eesti päritolu hobuseliha
  • Värsket hobuseliha saab osta turgudelt ja hobuseliha sisaldusega vorsti igast marketist


Pekka on Soomes Tampere turul (Tampereen Kauppahalli) lihakaupmehena töötanud 34 aastat. Ta üllatub minu juttu kuuldes, et eestlastel ei ole kombeks hobuseliha süüa.

-Miks küll eestlased hobuseliha ei söö!? See on ju liha raiskamine.

Pekka tutvustab mulle uudishimulikule suurima heameelega letis olevat hobuseliha väljapanekut, loetleb üles mind huvitavad liha omadused ja tõstab kandiku lausa nina alla. Seejärel ulatab ta kahvliga paar suuremat tükki maitsmiseks. Üks kuumsuitsu ja teine külmsuitsu soolaliha. See on minu esimene hobuseliha kogemus.

-Hobuseliha on Soomes hinnatud, soomlased armastavad hobuseliha ja see läheb väga hästi kaubaks. Eriti on see kuum kaup restoranipidajate jaoks, kes selle mult esimestena käest kahmavad.

Hobuseliha maitseb jumalikult ja lausa sulab suus. Teen Pekkale selle eest komplimendi ja mees lööb särama.

-No, hobuseliha ongi maitsev, omanikud on oma loomi hästi hoidnud. Hobused saavad palju liikuda ja neid hellitatakse parima toiduga. Muuseas, lihal on ka väga madal rasvaprotsent.

Mulle hakkas silma hoopiski turul müüdava hobuseliha üsna krõbe hind. Nii maksab külmsuitsutatud soolaliha 59,90 eurot kilo ja kuumsuitsu sink 24, 80 eurot kilo. 
Lõpetuseks lisab Pekka, et hobuseliha ostetaks palju rohkemgi, kui vaid omanikud viiks oma hobuseid tapamajadesse.


Tampere siseturul (Tampereen Kauppahalli) on müügil suures valikus hobuseliha. Hinnad on krõbedad ja ulatuvad 60 euro ringi kilolt. Foto Küllike Adamson


Soomes on lisaks turgudele hobuselihast tooted müügil igas marketis. Näiteks sisaldavad marketis müügil olevatest suitsuvorstidest hobuseliha enamasti kõik Meetvurstid, paljud salaamid ja muud lihatooted. 

Hobustele 13 tapamaja


Tampere linna võib pidada ühtlasi Soome hobuseliha pealinnaks, sest maakonnas asub suurim hobuseid vastuvõttev tapamaja Liha Hietanen Oy. Ühtekokku on Soomes 13 tapamaja, kuhu saab viia  nii hobuseid kui ka ponisid.
Hobuseliha hakati Soomes sööma 19.sajandi lõpus ja enne seda peeti hobuseliha inimese toidulaual tabuks. Soome kombekohaselt maeti loom oma talu põllu serva. Mõned teevad seda tänapäevalgi.
Muude võimalustena võib lasta oma hobuse krematooriumis tuhastada, matta spetsiaalsele hobuste surnuaiale või loovutada väetise tootmiseks. Näiteks olenevalt hobuse kaalust, võib ainuüksi tuhastamine omanikule maksma minna kõvasti üle 1000 euro.

Hobuseliha jõuab soomlaste toidulauale ka Eestist


Soomlane sööb kokku ligi 2 miljonit kilo hobuseliha aastas.
Soome hobuseliidu andmetel oli 2017.aastal Soomes hobuseid kokku 74 400, kellest tapamajadesse ja inimtoiduks läks vaid murdosa. Näiteks 2017.aastal 1231 hobust ja 2018.aastal kõigest 1057 hobust.




Soome marketites on müügil erinevaid hobuselihast vorste ja hobuselihasisaldusega tooteid. Tavaliselt sisaldavad hobuseliha Meetwurstid ja salaamid. Paljud tooted sisaldavad Argentiinast, Brasiiliast, Uruguaist, Prantsusmaalt ja mitmetest teistest riikidest pärit hobuseliha. Fotod Küllike Adamson


Kuna Soomes ei kasvatata hobuseid liha saamise eesmärgil ja hobustest saadav lihatoodang on viimaste aastatega langenud, siis nõudluse rahuldamiseks ostetakse põhiline osa hobuselihast sisse. 
Nii osteti Soome 2017. aastal täiendavalt üle 1,5 miljoni kilo välismaist hobuseliha Argentiinast, Brasiiliast, Uruguaist, Prantsusmaalt ja mitmetest teistest suurematest hobuseliha tootvatest maadest.

Ühtlasi selgub hobuseliidu avaldatud andmetest, et hobuseliha on soomlaste toidulauale jõudnud ka Eestist