10 september 2016

Ron Muecki näitusel Sara Hildéni kunstimuuseumis Tamperes

Võimas ja õõvastav. Hüperrealistlikku kunsti viljelev ja vahakujusid tegev skulptor Ron Mueck, sünd 1958 Melbournis Austraalias, oskab oma töödega jõuliselt vaatajaid kõnetada kui mitte õelda  šokeerida. Tema vahainimesed on kas ebaloomulikult väikesed või hiigla-ülisuured, samas aga täiesti üks-ühele elutruud . Tegemist on väga tavaliste persoonidega elust enesest.Võin oletada, et enamasti on nad töölisklassist pärit tõsised, vaevatud, kurnatud, hirmunud, väsinud, mõtlikud ja väga rusutud olekuga mehed-naised. Ka üks 3-meetrine konksu otsas kõlkuv tapamaja kana oli eksponeeritud. Näitus tekitas hinge raske tunde. Ka kaastunde. Igatahes ei kohanud ühtegi naeratavat ega õnnest säravat skulptuuri.  


Video beebi vahakuju valmimisest (vaata all pilti) .

Vaatasin seekord rohkem kui videot seinal. Nimelt jälgisin näitusekülastajate käitumist istudes ekraanist natuke eemal ja siis hakkasid nad kogunema .... Kas saab seda seletada individuaalsuse unustamisega ,kus haarava video vaatamine viib oma käitumise mittejälgimiseni.(Diener 1979).

5-meetrine beebi. A Girl 2006.
Beebi (pildi ) kohta nii palju, et tegemist on vastsündinud tüdrukuga, kes teeb oma esimese sirutuse . Beebi on veel märg- nahal on näha sünnitusest jäänud verelaike ja üsa vedelikku. Nabanöör on asja läbi lõigatud, millest sinakas jupike ripub beebi küljes.
Ron Muecki juures armastatakse rõhutada tõika, et tal ei ole ühtegi kunstialast kooliharidust ega vastavat kutsetunnistust.
Jah, ühelt poolt peab see paika -tal ei ole formaalharidust, aga teiselt poolt on tal mitteformaalset rohkem kui kellelgi teisel. Nimelt sündis ja kasvas ta peres, kus mõlemad vanemad olid kunstnikest nukumeistrid, mis annab tunnistust sellest, et paremat õpiõhkkonda, -keskkonda ja õnnesärki annab ühel kunstnikul soovida. Loogiliselt sealt edasi jätkus temagi nukuvalmistaja karjäär erinevates stuudiotes (ka The Muppet Show), kuni leidis vahakujudes "oma mina". Läbi aastate on teinud kunstnik 40 vahataiest,see teeb umbes üks kuni kaks tükki aastas. Suuremamõõtmeliste teoste valmimisel kasutab ta abilisi.

4-meetrine vanapaar. Couple Under An Umbrella 2013.
Skulptuuri monteerimise foto Jousia Lappi. 
Man In The Sheet 1997.

P.S. Huvi näituse vastu oli tohutu. Kohale sõideti üle maa reisibusside kaupa ja kassas looklesid pikad järjekorrad. Tõeliseks üllatuseks sain allahindlust Internatsional Student Card iga.
Näitus on avatud 16.oktoobrini 2016.

Vaata lähemalt: http://www.tampere.fi/sarahilden.html

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar