05 märts 2021

Ka soomlased on eestlastega sarnaselt tööle pendeldajad

Soome keelest vahendas Küllike Adamson


  • Valdavalt pendeldavad soomlased tööle Rootsi
  • Soome pendeldajad töötavad peamiselt kaubandus- ja transpordi ning tervishoiu- ja sotsiaaltöö vallas

Soome Tilastokeskus kirjutab oma artiklis "Soomlased pendeldavad kõige rohkem Rootsi"  Soome tööliste pendelrändest. Uuring on tehtud kuus aastat tagasi, kuid hetkel värskeim saadaolev ülevaade.


Paljud Soomest pendeldajad töötavad tervishoiu- ja sotsiaaltöö vallas. 
Illustreeriv pilt David Mark Pixabayst   


Kuhu siis soomlased veel tööle pendeldavad? Selgub, et teises Põhjamaas käis 2015. aasta lõpus tööl kokku 2400 soomlast, mis Soome 5,5 miljonilist rahvaarvu arvestades on tagasihoidlik number. Üle poole kõnealustest pendeldajatest, ligi 60 % suundus tööle Rootsi ja üle 40 % Norrasse. Kõige rohkem ehk kolmandik teistes Põhjamaades töötavaid inimesi ehk pendeldajaid oli pärit Põhja- ja Ida-Soomest. Peaasjalikult pendeldavad soomlased tööle Rootsi ja Norra piiri äärest. Sellistest paikadest nagu Utsjoki, Inari, Enontekiö, Muonio, Kolari, Pello, Ylitornio ja Tornio piirkonnast.

Rootsi oli peamiseks sihtkohaks nii ahvenamaalastele kui Rootsi ja Norra piiri lähedal elavatele inimestele. Mehed moodustasid suurema osa ehk 65 % kõigist tööle pendeldajatest. 

Soome ja teiste Põhjamaade vaheline pendeldamine 2015

Soomest minejad ja Soome tulijad 2015. Põhjamaade omavaheline pendeldamine. Lõikepilt Tilastokeskus

„Vaba liikumine Põhjamaade vahel on olnud oluline osa meie ühisest identiteedist ja Põhjamaade ühiskondade tugevusest. Näiteks naaberriigis üle piiri töötamine on aastakümneid olnud tavaline praktika,” ütleb Soome statistikaameti arendusjuht Kaija Ruotsalainen.

Ligi kolmandik Soome pendeldajatest töötas kaubandus- ja transpordi valdkonnas ja teiseks suurim oli tervishoiu- ja sotsiaaltöö valdkond. Põhja-Soome piirialadelt pendeldab Rootsi palju tervishoiu- ja sotsiaaltöötajaid (tõlkija märge: näiteks Soome Tornio linn ja Rootsi Haparanda linn on sarnaselt Valga-Valkale kaksiklinn).

Samal ajal Soomes käis tööl mingist teisest Põhjamaast umbes 2200 inimest. Peaaegu kõik töölised tulid Soome naaberriigist Rootsist. Moodustades 85 % kõigist kõnealustest tulijatest.


Soome statistikas määratletakse mõisted:

  • Pendeldaja on isik, kelle töökoht on mujal riigis kui tema ametlik alaline elukoht. 
  • Pendelränduriks määratlemiseks ei pea isik oma kodumaalt iga päev ega isegi mitte kord nädalas tööle sõitma, vaid tal võib olla pikemaajaline ajutine elukoht ka töökohariigis.


Kasutatud allikas: 

Tilastokeskus, artikkel ilmunud 25.2.2021, Suomalaiset pendelöivät eniten Ruotsiin[kasutatud 5.3.2021]



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar